Společnost a Downův syndrom
Text dotazu
Ráda bych vás poprosila o radu, jak vyhledat nejen
literaturu, ale jakékoliv zdroje k tématu týkající se otázek: Jak společnost
vnímá osoby s downovým syndromem, jak v minulosti, tak v současnosti. A
naopak, jak se lidé s downovým syndromem vyčleňují vůči společnosti. Děkuji.
Odpověď
Dobry den,
o "Downove syndromu" bylo napsano mnoho knih, clanku, studii a problematika je probirana z mnoha pohledu. Informace, ktere Vas zajimaji, jsou obsazeny v ruznych knihach jako jednotlive kapitoly nebo state, ktere lze najit podrobnym listovanim v knihach. K tomu sluzba Ptejte se knihovny ale neni urcena.
Doporucujeme Vam nekolik monografii, ale zda tam najdete presne to, co ocekavate, nemuzeme rici.
SELIKOWITZ, Mark. Downuv syndrom. Definice a priciny. Vyvoj ditete. Vychova a vzdelani. Dospelost. Praha: Portal, 2005. Siganatura NK CR 54 H 248128 Prvni a druha kapitola s nazvy Prvni dny jsou nejtezsi a Rodina a pratele by mohly obsahovat odpovedi na Vase otazky a na str.158 stat Chovejte se k nim jako k dospelym.
Z knihy KUČERA, Jiri. Downuv syndrom model a problem. Praha: Avicenum, 1981.
Signatura NK CR 54 H 215594 podle obsahu knihy na zacatku doporucuji text od str. 94 (Dite s Downovym syndromem v rodine - spolecenska situace rodin s postizenym ditetem) asi do str. 112.
Zajimava pro Vas muze byt i kniha STRUSKOVA, Olga. Deti z planety D.S.
Praha: Nakladatelstvi G plus G, 2000. Signatura NK CR 54 H 199332, kde je treba hledat primo pri cteni v textu a ne v obsahu s nazvy kapitol.
Existuji sdruzeni rodin, ve kterych jsou deti nebo dospeli s "onemocnenim"
D.S. Jednim z odkazu na webu je http://www.downuvsyndrom.wz.cz/. Doporucuji oslovit primo lidi, kteri k problematice maji blize. Kontaktni adresy na maminky deti s Downovym syndromem, ktere nabizeji svoji pomoc, jsou uverejneny na str. 164 prave v knize Deti z planety D.S.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 12:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu