Společenská reflexe v inscenacích divadel malých scén
Text dotazu
Dobrý den chtěla bych se zeptat na jakých webových
stránkách by se dalo najít Síla mluveného slova.Společenská reflexe v
inscenacích českých meziválečných divadel malých scén.Předem děkuji za
odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
obáváme se, že pro vyhledání informací k takto odbornému a úzce zaměřenému tématu pouhý internet nebude dostatečným a vhodným zdrojem. Budete také nucena využít zejména odborných publikací, statí a článků.
Z internetových zdrojů Vám můžeme doporučit server divadlo.cz (http://www.divadlo.cz/), který obsahuje články týkající se českého i světového divadla, odkazy na odbornou literaturu (monografie i periodika), odborné knihovny apod.
Dále je možné nalézt webové stránky (nemusí se však vždy jednat o věrohodné a ověřené zdroje), které se zabývají vývojem divadla z obecného hlediska nebo se věnují již konkrétním divadlům, z meziválečného období se jedná zejména o Osvobozené divadlo nebo divadlo E.F.Buriana - D 34.
http://webaschoolpage.kvalitne.cz/maturita/literatura/19.doc
http://jjohnyk.sweb.cz/literatura/otazka23.htm
http://referaty-seminarky.cz/ceska-dramaticka-tvorba-ve-20-30-letech-20-stol
eti/
http://www.b324.com/c/maturita_2/avant_divadlo.pdf
Osvobozené divadlo
http://cs.wikipedia.org/wiki/Osvobozen%C3%A9_divadlo
http://www.kultura21.cz/content/view/96/
D 34
http://cs.wikipedia.org/wiki/Divadlo_D_34
http://www.rozhlas.cz/portal/klenoty/_zprava/494270
Podrobnější informace byste pak mohla nalézt v tištěných publikacích (viz
elektronický katalog NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), např.:
* JUST, Vladimír. Proměny malých scén : rozmluvy o vývoji a současné podobě
českých autorských divadel malých jevištních forem. Praha : Mladá fronta,
1984 (Mír 3). 302 s. : obr., fot. ; 21 cm.
* Dějiny českého divadla. 4. [díl], Činoherní divadlo v Československé
republice a za nacistické okupace / [Jan Brabec ; red. obr. části Eva
Šormová]. Praha : Academia, 1983 (TZ 2). 706 s. : obr., fot. (některé
barev.), pl. ; 28 cm.
* OBST, Milan; SCHERL, Adolf. K dějinám české divadelní avantgardy :
Jindřich Honzl, E.F. Burian. Praha : ČSAV, 1962 (KNT 2). 322, [1] s. : [49]
s. fot. příl. [6] s. barev. obr. příl. ; 8°.
* PELC, Jaromír. Meziválečná avantgarda a Osvobozené divadlo. Praha : Ústav
pro kulturně výchovnou činnost, 1981 (Tiskařské závody 42). 247, [1] s. ;
8°.
* SCHONBERG, Michal. Osvobozené. Praha : Odeon, 1992 (Praha : Česká
typografie). 402 s. : fotogr. ; 21 cm. ISBN 80-207-0415-9.
* Osvobozené divadlo, Praha - dějiny - r. 1927-1938 - monografie * Voskovec
a Werich (dvojice autorská) - hry divadelní - studie
* PELC, Jaromír,. Zpráva o Osvobozeném divadle. Praha : Práce, 1982 (Mír 3).
213 s. : [91] s. fot. ; 21 cm.
Resumé: Autor, jehož těžištěm literární tvorby je poezie, podává
prostřednictvím dobových materiálů svým vrstevníkům podrobnou zprávu o
začátcích, vývojových peripetiích i konečné podobě Osvobozeného divadla a
jeho tvůrců a formuluje vlastní hlediska.
* KLOSOVÁ, Ljuba; KOPÁČKOVÁ, Ludmila. Jevištní řeč a jazyk dramatu : sborník
studií. Praha : Divadelní ústav, 1990 (Ostrava : Mor. tiskařské závody 21).
188 s. ; 24 cm. ISBN 80-7008-012-4.
* BURIAN, Emil František. Emil František Burian a jeho program poetického
divadla. Praha : Divadelní ústav, 1981 (Ostrava : MTZ 21). 246 s. : fot.,
noty ; 25 cm.
Bylo by také vhodné navštívit odborné knihovny, které mají k dispozici
rozsáhlejší fondy literatury z oblasti divadelní vědy, jedná se především o
Knihovnu Divadelního ústavu (http://www.divadelni-ustav.cz/knihovna.asp).
Tato knihovna má některé fondy zpracované i v elektronické podobě, přes
internet můžete vyhledávat zejména v jejím katalogu
(http://www.divadelni-ustav.cz/fdb/index.php) a také článkové bibliografii
(http://www.divadelni-ustav.cz/fdb_biblio/index.php), ostatní databáze
dostupné online naleznete na adrese
http://www.divadelni-ustav.cz/databaze.asp.
Knihovna Katedry divadelní vědy FF UK (
http://dv.ff.cuni.cz/index.php?menu=knihovna&sub=knihovna&str=knihovna.php)
nebo Divadelní a filmový úsek Městské knihovny v Praze
(http://www.mlp.cz/divadelni.php) by Vám mohly rovněž nabídnout další
zajímavé zdroje.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 12:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu