Spojovací prostředky při bojovém poplachu ČSLA
Text dotazu
Dobrý den, na stránkách http://www.csla.cz/armada/taktika/vevalcekteranebyla08.htm se píše, že: ,,Stupně bojové pohotovosti byly vyhlašovány různými způsoby:” Mezi jednotlivé způsoby autoři článku řadí vyhlášení:
1. Cestou spojovacích prostředků
2. Cestou dozorčích orgánu
3. Cestou technického zařízení P 161.
Zajímá mě, jak ty jednotlivé způsoby fungovaly a co je to zařízení P 161.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
vyhlašování stupňů bojové pohotovosti probíhalo, jak uvádíte. Cestou spojovacích prostředků znamená, že byl útvar o vyhlášení bojové pohotovosti informován spojovacími prostředky, tedy většinou telefonem, případně vysílačkou. Cestou dozorčích orgánů znamená, že službu konající dozorčí důstojník (nebo poddůstojník), který přijal informaci o vyhlášení bojové pohotovosti od nadřízeného útvarů, ji vyhlásil na svém útvaru. Cestou technického zařízení P-161 znamená, že ke sdělení vyhlášení bojové pohotovosti bylo použito technické zařízení P-161. Jak přesně toto zařízení vypadalo a jak fungovalo Vám nemůžeme sdělit, ale podle inventáře Sbírky čs. vojenských předpisů po roce 1945, 2. díl (viz https://www.vuapraha.cz/wp-content/uploads/2021/12/sbirka_ceskoslovenskych_vojenskych_predpisu_po_roce_1945_2.dil_.pdf) Vojenského ústředního archivu - Vojenského historického archivu v Praze Ruzyni se ve v této sbírce nachází předpis SPOJ-25-13 Zařízení P-161 : technické ošetřování a metodika měření z roku 1981. Doporučujeme proto obrátit se na naše kolegy z VÚA-VHA, neboť tento předpis by Vám měl poskytnout informace o tom, jak fungovalo zařízení P-161.
V praxi to pak vypadalo tak, že když se nadřízený útvar rozhodl vyhlásit bojovou pohotovost, předal výše uvedenými cestami tuto informaci podřízeným útvarům a měřil tzv. prostupnost signálu. To znamená, že se měřil čas, který podřízené útvary potřebovaly k vyhlášení bojové pohotovosti, opuštění kasáren a zaujetí vytyčených pozic.
K problematice spojovacího vojska pak doporučujeme knihu:
BURIAN, Michal. Historie spojovacího vojska. 1. vyd. Praha : Ministerstvo obrany České republiky - Agentura vojenských informací a služeb, 2007. 247 s. ISBN 978-80-7278-414-1
Použité zdroje
konzultace s historikem-specialistou
https://www.vuapraha.cz/wp-[…]isu_po_roce_1945_2.dil_.pdf
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
21.02.2024 20:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu