spocít, spocívat, spocíval
Text dotazu
Prosím o význam slova spocít, spocíval,spocívat. Jedná se o nářečí nebo staročeské slovo. Myslím, že se užívalo ve významu snědl, sníst velké množství jídla např. v pohádce - spocil celý pekáč buchet.Máme dohady, že jsem si to vymyslela, ale jsem přesvědčená, že se to dříve užívalo a slýchávala jsem ho v tomto smyslu. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
slovo jste si nevymyslela, známe ho např. z jižních Čech, prý se vyskytuje i ve známém díle Kája Mařík. (Kája Mařík je dílo spisovatelky Marie Černé, provdané Wagnerové, která ho vydala pod svým uměleckým pseudonymem Felix Háj).
Autorka článku Ten toho spočívá Ludmila Švestková v odborném periodiku Naše řeč rozebírá vznik slovesa spocívat takto:
O velkém jedlíkovi se v Čechách říká: Ten toho spocívá (spucne), což značí, že toho hodně a s chutí sní, že toho hodně spořádá. Rychle to spocívala, ten toho spocejval … Další podobné výrazy uslyšíme po celých jihozápadních Čechách i v okolí Prahy. Z literatury máme doloženo sloveso zpodsívat (s předpokládanou výslovností spocívat), např.: na posezení zpodsívá 24 knedlíky.[1] V Kottově Česko-německém slovníku se uvádí: Ten velký jedlík toho spodsívá.[2]
Sloveso podsívat, které je tu východiskem, známe z jihozápadočeského nářečí jako výraz pro označení činností — prosívání, čištění obilí nebo mouky na řešetě (Pocívalo se stáčením říčice). V Dotazníku pro výzkum českých nářečí nalezneme kromě sloves pocívat a pocejvat i spocívat a přepocívat ve významu čistit obilí. Zvláště na Chodsku a Plzeňsku jsou tyto doklady běžné. Čtenářka z Plzně, která se nás na tuto uvedenou frázi dotazovala, zná patrně ze svého kraje základní význam starého slovanského slovesa podsívat — tj. potřásati, přetřásati, točiti řešetem, aby se obilí protřásalo a nadhazovalo.
Různé posuny významu mají společné právě ono přetřásání a třesení. Zajímavé jsou doklady z Krumlovska a Budějovicka, kde základní význam (čištění obilí) je na ústupu, zato se však objevuje ve zvratných tvarech. Pocívat se tam znamená kolébat se při chůzi (nadhazovat se): Anýžka byla dycky pěkně spucovaná, při chůzi se jen pocívala. V jiném případě — svižně, bystře chodit: Tej tak hned nehdo nestači, ta to umí eště pocívat.
Také ve frázi Podsívali všecky dívky v okolí[3] jde o probírání, přehazování, hodnocení dívek v hovoru o nich.
Sloveso spodsívat, které znamenalo u J. Jungmanna ‚podsíváním shromaditi‘[4] přispívá též k většímu zdůraznění zpracovaného — spořádaného množství (Srov. [272]i novější podobné vyjádření „ten toho sešrotuje“.)
Těžko nám dnes řešit, zda lidová metafora tu dávala původně přednost shromáždění (s-) množství jídla či jeho rychlému zpracování (z-).[5]
[1] Literární noviny 1955, 11, 3a (doklad z Příručního slovníku jazyka českého VIII, Praha 1955—1957, s. 743). Předchozí doklady slovesa spocívat jsou z Archívu lidového jazyka.
[2] Fr. Š. Kott, Česko-německý slovník III, Praha 1882, s. 567.
[3] Příruční slovník jazyka českého IV, část 1, Praha 1941—3, s. 471.
[4] J. Jungmann, Slovník česko-německý IV, Praha 1838, s. 243b.
[5] Na jinou etymologickou souvislost, totiž se slovesem poucat (ve východočes. nářečí s významem ‚hltavě jísti‘), upozornila ve svém posudku členka redakční rady J. Hlavsová.
Naše řeč, ročník 71 (1988), číslo 5
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=6807
Potvrzení existence tohoto výrazu jsme našli např. i v článku Jirkův boj s rodiči v Rudém právu z 21. května  1969 v systému Kramerius v Národní digitální knihovně na www.nkp.cz, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22418904
Možná je známější sloveso spucnout ve významu sní, zhltne... Pokud by vám toto vysvětlení, resp. ověření slovesa nestačilo, doporučujeme Ústav pro jazyk český AV ČR na http://www.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.03.2014 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu