Spisovatelská značka
Text dotazu
Náš vzácný rodák, kněz Josef Těšík (1812-1880) na titulní straně svých h knih a publikovaných článcích nepoužíval své jméno, ale takovouto značku: kolečko se šipkou vpravo nahoru (jako označení samce v biologii) a písmena m.p.
Dá se to prosím nějak vysvětlit? Není třeba někde přehled takovýchto značek? A nejspíš ani slovo "značka" není přesné.
Odpověď
Dobrý den,
podle dvou dokumentů dostupných v digitální knihovně Kramerius jsme zjistili, že se Josef Těšík, kromě symbolu pro muže (také symbol planety Mars) podepisoval, také symbolem kružnice s křížkem nad ní. Otázkou zůstává, o jaký symbol se jedná. Symbol by mohl představovat symbol kostela, tak jak je většinou zanášen do map, nicméně v tomto případě se většinou jedná o plný kruh s křížkem. Dalším možným vysvětlením by byl vzhůru nohama otočený symbol pro ženu (také symbol planety Venuše). Bohužel, přesné vysvětlení těchto symbolů, či proč je Těšík používal pro podpis místo vlastního jména se nám zjistit nepodařilo.
Zkratka m.p. uváděná za podpisem je latinskou zkratkou pro „manu propria“ ve významu „vlastní rukou“ a tedy identický nám známému „v.r.“.
Zdroje:
TĚŠÍK, Josef. Kdo jest Vaším nepřítelem?. V Opavě: Anton Gruda, 1873. 56 s.
TĚŠÍK, Josef. Žebrácké listy o příčinách chudoby a chudinství. V Praze: M.P., 1872. 68 s.
O'CONNELL, Mark a AIREY, Raje. Znaky a symboly: rozpoznávání a analýza vizuálních signálů, které spoluvytvářejí naše myšlenky a určují naše reakce na svět kolem nás : ilustrovaná encyklopedie. Praha: Reader's Digest Výběr, 2008.
RAMEŠ, Václav. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů. Praha: Libri, 2005. s. 145. ISBN 80-7277-175-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.12.2022 05:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu