Spisovatelé žijící na Praze 6
Text dotazu
Dobrý den,
můžete zjistit, kteří spisovatelé a básníci žijí nebo žili na Prahe 6?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
na území současné Prahy 6 žije a v minulosti žilo poměrně velké množství spisovatelů. S Břevnovem jsou spojeni např. Kristián, autor latinské legendy "Život a utrpení sv. Václava a jeho babičky sv. Ludmily" pocházející z konce 10. století (pravděpodobně byl mnichem břevnovského kláštera), spisovatel Bohumil Říha, jehož pražským domovem se stala břevnovská Bělohorská ulice, spisovatel a překladatel Jan Vladislav nebo literární vědec, scénárista, dramatik, prozaik pro děti Zdeněk Mahler. V  břevnovském benediktinském klášteře prožil část života také katolický kněz, opat, básník, redaktor katolických časopisů a autor memoárů Anastáz Opasek. Od roku 1935 až do své smrti bydlel v Hošťálkově 131 básník Karel Toman, U Ladronky 23 od roku 1938 pak nositel Nobelovy ceny básník Jaroslav Seifert. V této čtvrti žil i básník, prozaik, dramatik, esejista a teolog Jaroslav Durych (Liborova 9).
Řada literátů si také oblíbila Střešovice. Ke konci života bydlel v ulici U laboratoře 22 novinář, reportér, prozaik Egon Erwin Kisch, s vilovou čtvrtí Ořechovka je spojený spisovatel Jiří Stránský, v Cukrovarnické 41 měl byt od roku 1929 básník Josef Svatopluk Machar a v téže ulici žila také spisovatelka Iva Hercíková. Se Střešovicemi jsou spojeni i Hana Bořkovcová, autorka knih pro děti a mládež, básník, překladatel Jiří Taufer (Lomená 55) nebo básník Svatopluk Kadlec (ulice U páté baterie).
V Bubenči nalezli svůj domov mimo jiné také novinář a spisovatel Josef Fleissig a novinář, básník a překladatel Miroslav Macháček (oba v Albánské 2), generál justice a spisovatel Jaroslav Kunz (Československé armády 7), spisovatel Ladislav Fuks (Národní obrany 15), v Terronské 64 bydleli kritik, překladatel a spisovatel Sergej Machonin a básník Josef Šimon. Domovem ruského spisovatele Ivana Bunina, nositele Nobelovy ceny za literaturu byl při jeho návštěvě Prahy tzv. Profesorský dům (Rooseveltova 597).
V Dejvicích vyrůstal spisovatel Petr Šabach, v Belcrediho 360 (nyní Milady
Horákové) žil ruský emigrant, spisovatel Jevgenij Čirikov a ve vilové čtvrti Baba scénárista, publicista, beletrista Radek John. Na Červeném vrchu prožil své dětství scénarista a prozaik Petr Jarchovský. Do zahradní vily v Liboci (Libocká 16) se v roce 1878 spolu s matkou přestěhoval básník Julius Zeyer.
Po matčině smrti Zeyer libockou vilu prodal, dům koupila spisovatelka Anna Lauermannová-Mikschová, známá pod pseudonymem Felix Téver, která zde i zemřela.
Základní informace o jednotlivých zmíněných spisovatelích naleznete v Databázi národních autorit (http://aleph.nkp.cz/cze/aut), autoři, kteří působili po roce 1945, také mohou být již uvedení ve Slovníku české literatury po roce 1945 (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/).
použité zdroje:
* KOVÁŘÍK, Vladimír. Literární toulky Prahou. Praha : Albatros, 1980. s.
334-343.
* Osudy našich sousedů. Praha : Městská část Praha 6 ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum, Českým rozhlasem Rádio Česko a Ústavem pro studium totalitních režimů, 2008. 92 s. ISBN 978-80-254-4658-4 ; 978-80-254-1550-4.
* Kniha o Bubeči. Praha : Městská část Praha 6, 2004. s. 101, 198-206. ISBN 80-239-3888-6.
* Kniha o Praze 6. 3. upravené a rozšířené vyd. Praha : Milpo, 2004. s.
191-201. ISBN 80-86098-35-4.
* Kniha o Břevnově. [Praha : Městská část Praha 6, 2006?]. s. 218-245. ISBN 80-239-6982-X.
* http://www.praha6.cz/lide_od_nas.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2010 11:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu