Spisovatelé knihovníci
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla, kteří ze známých
(zejména českých) spisovatelů byli zároveň knihovníky, z hlavy si vybavím
jen Jiřího Mahena a Lenku Lanczovou, ale vím, že je jich mnohem více
Odpověď
Dobrý den,
mezi známé knihovníky - spisovatele či básníky patřili např:
* František Hrubín (1910 -1971) - v roce 1934 nastoupil do Ústřední knihovny hl.m.Prahy.
* Jiří Mahen (1882 - 1939) - spoluzakladatel brněnské Městské knihovny.
* Antonín Sova (1864 - 1928) - od roku 1898 knihovníkem v pražské Městské knihovně (od roku 1910 jejím ředitelem)
* Václav Hrabě (1940 -1965) - knihovník v Městské lidové knihovně v Praze
* Alois Mrštík (1861 - 1925) - spravoval knihovnu v Divákách u Hustopečí
* Vilém Závada (1905 - 1982) - 1937 nastoupil do Univerzitní knihovny v Praze (dnes Národní knihovna), kde působil s tříletou přestávkou až do roku 1960.
* Pavel Josef Šafařík (1795 - 1861) - knihovníkem a později ředitelem Univerzitní knihovny v Praze
* Jaromír Borecký (1869 - 1951) od r.1891 knihovníkem a mezi lety 1920-1930 ředitelem Univerzitní knihovny v Praze
* Václav Hanka (1791 - 1861) pracoval v knihovně Národního muzea
Na zámku v Duchcově působil jako knihovník italský spisovatel Giacomo Casanova (1725 - 1798) (http://www.zamek-duchcov.cz/ ). Knihovnictví vystudoval a nějaký čas v knihovně pracoval i zpěvák a básník Jaromír Nohavica (http://www.nohavica.cz/cz/jn/bio/bio.htm).
Celou řadu dalších osobností spisovatelů - knihovníků můžete nalézt v následujících zdrojích:
* Slovník české literatury po roce 1945 -
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/ - vyhledávací heslo: knihovník (knihovnice).
* Slovník českých knihovníků - http://sck.sdruk.cz/ - vyhledávací heslo: spisovatel (spisovatelka)
Významné klementinské osobnosti:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Historie_Klementina&submenu2=94
Článek Jiřiny Kádnerové: Spisovatelé a knihovny:
http://www.snk.sk/swift_data/source/NBU/Zborniky/BZ_2008_2009/Kolokvium_Olomouc/Kadnerova.pdf
World Biographical Information System (licencovaná databáze - dostupná v Národní knihovně ČR)
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.02.2010 13:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu