spisovatel Uffo Horn
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o stručný životopis Uffo Horna narozeného v Trutnově
Odpověď
Horn, Uffo Daniel, 1817-1860
Narozen 19.5.1817 v Trutnově, zemřel 23.5.1860. Německý básník, novelista, autor dramat, spoluzakladatel časopisu Zeit.
Napsal: Selský osel, Pašerák, Kőnig Otakar, Bunte Kiesel, Aus drei Jahrhunderten, Böhmische Dörfer, Gedichte, Lieder eines Blinden
In: Česká národní bibliografie.
V roce 1817 se v Trutnově narodil Uffo Horn, syn vysloužilého důstojníka polského původu; jeho matka byla Češka z jihočeské Blatné. Chlapec byl vychován německy a také jeho rodina se přizpůsobila německému prostředí v tehdejším Trutnově. Přesto měl mnoho přátel mezi českými studenty, mladými novináři a básníky. V jeho díle jsou časté motivy z české historie a z českého venkova, hlavně z Podkrkonoší. – např. tragédie Král Otakar (Kőnig Otakar) a dva svazky novel České vesnice (Bőmische Dőrfer). Uffo Horn zemřel ve svém rodném Trutnově v roce 1860.
In: KOVÁŘÍK, Vladimír. Literární toulky po Čechách. 2. opr. a dopl. vyd. Praha : Albatros, 1984. 397 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.03.2008 12:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu