spisovatel T. Wilden
Text dotazu
Nenašel jsem podrobnější údaje o ČS spisovateli 60.let řeckého původu (?) Theodoru Wildenovi, ani komplezní biografii. Jen několik titulů ve fondech knihoven. Pravděpodobně jde o pseudonym. Děkuji za každou informaci.
Odpověď
Dobry den,
zminku o Theodoru Wildenovi jsem nasla v poznamce o autorovi v knize
WILDEN, Theodor Umrit, nekde jinde. Praha: Ceskoslovensky spisovatel, 1971. „Theodor Wilden, jehoz jmeno a puvod vzbudily sveho casu mnoho dohadu, slucuje v sobe skutecne takove zemepisne sirky, ze byl nutne uz od detstvi poznamenan urcitou vyjimecnosti a atraktivnosti: je Rek, narodil se roku 1936 v Athenach, jeho otec byl diplomat. Tak se stalo, ze valku prozil v Praze a ze je dnes reckym spisovatelem ceskeho jazyka, nebot pise cesky a nejradeji se pohybuje mezi Athenami, ktere miluje, a Prahou, mestem, o nemz rika, ze by jinde nedovedl psat....“
Hledani zprav o T. Wildenovi nas zavedlo i na blog (viz adresa
http://broukpytlik.bloguje.cz/368806-theodore-wilden.php)
V bazi Ustavu pro ceskou literaturu AV CR jsme nasli jeden zaznam, kde je zminen T. Wilden: Úderem tepny. : Sborník ze semináøe k interpretaci básnického díla Vladimíra Holana. Viola 19.ledna 1986. / Usp. Vladimír Justl. Praha, Restaurace a jídelny pro potøeby umìleckého vedení Violy 1986. - 210 s. Rozmnoženo Neprodejný tisk.
zde je zmíněn: „Wilden, Theodore (vl.jm. Víšek), s 1 otištěným dopisem“.
Doporucuji obratit se i na Literarni archiv Pamatniku narodniho pisemnictvi, Strahovske nadvori 132, 118 38 Praha 1 - Hradcany, kde by mohli mit o T. Wildenovi nejake materialy, napr. korespondenci jinym spisovatelum, nakladatelum apod.
Bibliografii jeho dila, ktere je ve fondu NK CR, je mozno ziskat z nasich katalogu (naskenovany Generalni katalog NK CR Katif) a databazi (elektronicky katalog NK CR NKC). Oba tyto zdroje jsou volne pristupne na webovych strankach Narodni knihovny CR.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.10.2007 12:00
Jan Blažek píše:
Středa 24.02.2016 16:54
Dobrý den, spisovatel Theodore Wilden stále ještě žije v Londýně, v domě s pečovatelskou službou. Je mu již přes osmdesát let, právě dnes jsem s ním mluvil po telefonu. Vzpomíná na své mládí v šedesátých letech v Praze, na přátelství s Jiřím Muchou, fotografem Kohoutem (údajně byl s Muchou v koncentráku) a na jakousi hádku s člověkem jménem Toplitz (či Toeplitz). Pokusím se ho navštívit.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu