Spisovatel Josef Kolář
Text dotazu
Dobrý den, prosím vás o stručný životopis Josefa
Koláře, 1905-1983, autora knížky pro děti Z deníku kocoura Modroočka
(případně odkaz, kde je o tomto spisovateli zmínka).
Odpověď
Dobrý den,
o spisovateli, publicistovi a autorovi rozhlasových pásem Josefu Kolářovi
(21.4.1905 Louny - 12.3.1983 Praha) naleznete informace v Lexikonu české literatury 2/II K-L. Mimo jiné se zde píše:
"Jeho otec byl strojvůdcem. Obecnou školu a reálku navštěvoval K. v Lounech (mat. 1924), přírodovědeckou fakultu UK v Praze (doktorát 1930). Poté byl botanickým oddělením Nár. muzea vyslán na několikaměsíční cestu do Jugoslávie. Po dvouleté vojenské prezenční službě v tomto studijním pobytu pokračoval. 1932 se oženil, jeho žena Božena K. (nar. 1907) byla později spoluautorkou některých jeho rozhlasových pořadů. Krátce učil v Horní Bečvě u Rožnova p. Radhoštěm, od září 1932 ve Frýdku. Zde začal spolupracovat s Čs. rozhlasem, především jako externí referent pro školní a mládežnické vysílání v Ostravě. 1936 - 37 byl profesorem v Těšíně, od 1937 v Ostravě, kde zároveň řídil v ostravském rozhlase vysílání pro mládež. V září 1945 se stal redaktorem oddělení pro děti a mládež v Praze. 1948 řídil přímé vysílání z výstavy k 25. výročí založení rozhlasu MEVRO, potom se stal vedoucím vzdělávacího odboru rozhlasu. 1951 - 52 znovu působil jako středoškolský profesor, od 1952 vedl Hlavní redakci vysílání pro děti a mládež, 1959 byl jmenován programovým náměstkem ústř. ředitele, 1962 uměleckým šéfem Čs. rozhlasu. S rozhlasem spolupracoval i po svém odchodu do penze 1965. - V první polovině 60. let přednášel o rozhlasové problematice na Vysoké škole stranické a na novinářské fakultě v Praze. Spolupracoval i s Čs. televizí a Čs. státním filmem. Podle jeho knihy Z deníku kocoura Modroočka natočila H. Týrlová pětidílný loutkový film pro děti (1974 - 75)."
( Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. díl 2, sv. 2. K-L.
1. vyd. Praha : Academia, 1993. str. 782.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2010 12:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu