spisová prohlídka
Text dotazu
Dobrý den, náš archiv chystá tzv. spisovou prohlídku a pro případ jejího neumožnění varuje před blíže neurčenými plynoucími důsledky. Prosím o informaci, kde je spisová prohlídka v předpisech upravena a jaké důsledky hrozí v případě jejího neumožnění.
Děkuji.
S pozdravem
E. Kodytková
Odpověď
Dobrý den,
spíše než spisová prohlídka se používá termín odborná prohlídka nebo odborná archivní prohlídka. Dle § 3 Zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a změně některých zákonů ve znění zákona č. 250/2014 Sb. ( www.mvcr.cz/soubor/zakon-c-499-2004-o-archivnictvi-a-spisove-sluzbe-pdf.aspx), má řada institucí, označovány jako veřejnoprávní a soukromoprávní původci, povinnost uchovávat dokumenty a umožnit příslušnému státnímu archivu výběr archiválií. Zákon přímo uvádí, o které původce se jedná. Neumožnění výběru archiválií chápe zákon jako správní delikt, za který ukládá pokuty, viz § 74 výše zmíněného zákona.
Použité zdroje
* http://www.mvcr.cz/clanek/p[…]ictvi-a-spisove-sluzby.aspx
* http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-259
* http://www.mza.cz/legislativa
* www.mvcr.cz/soubor/vestnik-ministerstva-vnitra-castka-64-2012-pdf.aspx
* http://vychodoceskearchivy.cz/ustinadorlici/o/
* www.mza.cz/sites/default/files/predarchivnipece/verejnopravni_puvodci.doc
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.06.2015 10:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu