Šperl - původ příjmení
Text dotazu
Bylo by možné poslat mi něco o původu příjmení Šperl, nebo odkaz na nějaké stránky kde by to bylo možné zjistit. Předem děkuji
Odpověď
Příjmení Šperl  z německého A Sperling = vrabec; Šperling, Šperlink, Šperlík, Šperlín, Šperňák
Citováno z publikace: Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- Vyd. 2., upr. -- Praha : Agentura Pankrác, 2004. -- 229 s. ; 24 cm. -- Obsahujebibliografii. -- ISBN 80-86781-03-8 (váz.).
Příjmení Šperl z názvů volně žijících ptáků (špačkové a pěnkavovití) - Šperl, Sperl, Sperlich, Šperlík, Sperling.
Citováno z publikace: Německá příjmení u Čechů / Josef Beneš. -- Vyd. 1. -- Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. -- 2 sv. ; 30 cm. -- (Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica ; 34-IX.). -- Zkratky. -- Rejstříky vypracovala Marie Nováková. -- Obsahuje: sv. 1. 359 s. -- sv. 2: Rejstříky. 242 s. -- ISBN 80-7044-212-3 (brož.).
Též Sperling, Sperlich, Sperlinc - přeneseně označuje malé, hbité lidi (volný překlad).
Citováno z publikace: Familiennamenbuch / Horst Neumann. -- 1. Aufl. -- Leipzig : VEB Bibliographisches Institut, 1987. -- 328 s.
S nulovým výsledkem jsme prověřili tyto monografie (bibl. záznamy jsou z převzaty z České národní bibliografie [CD-ROM] - neřazeno):
Naše a cizí příjmení v současné češtině / Miloslava Knappová. -- Liberec : Tax Az Kort, 2002. -- 256 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografii. -- ISBN 80-238-8173-6 (váz.)
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení / Vladimír Mates. -- Vyd. 2.. -- Praha : Epocha, 2002. -- 319 s. ISBN 80-86328-10-4
O českých příjmeních / Josef Beneš. -- 1. vyd. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. -- 355, [1] s. ; 8°. -- (Studie a prameny ; Sv. 14) (Práce ČSAV).
O českých příjmeních : Rejstříky / Josef Beneš ; sestavila Věra Doležalová. -- Praha : Academia, 1970 (ST 05). -- 203, [1] s. ; 8°. -- Zvl. příloha Zpravodaje Místopisné komise ČSAV.
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka / Vladimír Mates. -- Vyd. 1. -- Praha : Epocha, 2003. -- 381 s. ; 22 cm. -- Obsahuje rejstřík. -- ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem / Vladimír Mates. 1. vyd. -- Praha : Epocha, 2004. -- 298 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík. -- ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
Pro případ, že jste čtenářem Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje v Plzni, všechny výše uvedené monografie lze najít a posléze objednat z našeho katalogu, který je dotupný na http://aleph.svkpl.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.04.2009 16:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu