šperky a zdobení těla, Austrálie
Text dotazu
Dobrý den, mám nedostatek materiálů k tématu "šperky a zdobení těla Austrálie", v jakých knihách, časopisech a ikonografických pramenech bych měla hledat? Přivítám pouze prameny v českém jazyce. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
Odpověď
Dobrý den, knihu, která by se zabývala výhradně šperky a zdobením těla v Austrálii, jsme nenalezli. Níže Vám však uvádíme několik titulů, ve kterých by mohly být požadované informace. Jedná se především o knihy pojednávající o obyvatelstvu a jeho histrorii, zvycích, kultuře, etnografii a antropologii obecně. Na závěr Vám uvádíme i příklady knih o Austrálii obecně, v nichž byste mohla také najít užitečné informace:
* NOVOTNÝ, Stanislav; KUŽEL, Stanislav. Původní obyvatelé Austrálie : pracovní listy k programům v Náprstkově muzeu. Praha : S. Kužel, 2000. [44] s. ISBN 80-238-5395-3.
* Šperky a ozdoby z mimoevropského světa : katalog výstavy, Praha 1990-1991. [zpracovala Libuše Boháčková... et al. ; úvod Jana Součková ; fotografie Pavel Šust, Hana Knížková ; kresby Jane Clayová]. Praha : Národní muzeum, 1990. 54 s. ISBN 80-7036-007-0.
* MORAN, Michael. Korálové moře : cesty po starých říších jihozápadního Pacifiku. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB/art, 2006. 391 s. ISBN 80-7341-627-1.
* TINDALE, Norman B. Aboriginal Tribes of Australia : Their Terrain, Environment Controls, Distribution, Limits, and Proper Names. Berkeley : Univ. of California Pr., 1974. 12, 404 s. ISBN 0-520-02005-7.
* BLAINEY, Geoffrey. Dějiny Austrálie. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1999. 251 s. ISBN 80-7106-334-7.
* Austrálie : (do) duše kontinentu. [Vlastimil Tichý].  Vyd. 1.. Říčany : Vlastimil Tichý, 2004. 250 s. ISBN 80-239-3728-6.
* Austrálie a Nový Zéland. [z anglického vydání přeložil Michal Strenk]. Vyd. 1.. Praha : Reader's Digest Výběr, 2002. 160 s. ISBN 80-86196-55-0.
* Duch Austrálie : po australských stezkách. Texty a fotografie Stéphane Korb. Zlín : Tigris, c2000. 185 s. ISBN 80-86062-03-1.
Dostupnost titulů v NK ČR spolu s jejich objednáním zjistíte v online katalogu NKC, dostupnost ve fondu ostatních knihoven v Souborném katalogu SKC, http://sigma.nkp.cz/F .
Kontaktovat můžete také Náprstkovo muzeum, kde je oddělení Austrálie a Oceánie, viz. http://www.aconet.cz/npm/dept/dep3_etno/index.html .
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 09:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu