Speglina
Text dotazu
Prosím Vás o objasnění původu slova Speglina.
Děkuji a zdravím Vás.
Odpověď
Dobrý den,
slovo speglina jsme bohužel nikde nenašli, zkoušeli jsme také další varianty - spelina, špelina, špeglina, ale bez výsledku.
Vzhledem k podobnosti s Vaším příjmením Špelina jsme se pokusili dohledat i to a v knize Naše příjmení se skutečně vyskytuje. Příjmení Špelina má původ v moravském nářečním slově špelit = strčit. Od stejného základu bylo odvozeno také příjmení Špelda. Speglina se zde nevyskytuje.
Pro získání odpovědi na Váš původní dotaz, tj. význam slova speglina, Vám doporučujeme obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz).
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Havránek, Bohuslav, ed. a kol. Slovník spisovného jazyka českého. 2., nezměn. vyd. Praha: Academia, 1989. 8 sv.
* Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
* Petráčková, Věra a kol. Akademický slovník cizích slov: [A-Ž]. 1. vyd. Praha: Academia, 1997. 834 s. ISBN 80-200-0607-9.
* Vokabulář webový - http://vokabular.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2014 12:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu