specifické zdroje z oblasti politologie
Text dotazu
Dobrý den, měla bych dotaz, jakými specifickými zdroji z oblasti politologie, mezinárodních vztahů a politického myšlení disponuje Národní knihovna. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
z elektronických zdrojů se oblasti politologie, mezinárodních vztahů a politického myšlení nejvíce přibližuje online databáze Official Document System, která obsahuje oficiální dokumenty OSN (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#osn). NK ČR nabízí svým uživatelům specializované online databáze (např. pro oblast slavistiky, hudby, knihovnictví a informační vědy, přírodní vědy) a druhou skupinu zpřístupňovaných databází tvoří multidisciplinární zdroje, např. Ebsco, EJS, OCLC FirstSearch, Web of Science atd. Domníváme se, že i v těchto multioborových zdrojích by bylo možné nalézt články z oblasti politologie, mezinárodních vztahů a politického myšlení. Bližší informace o online databázích přístupných v NK ČR naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3. Na CD-ROM je v Referenčním centru dále dostupná databáze OSCE Documents (1973-1997) - http://cs.wikipedia.org/wiki/OBSE.
Pro získání přehledu o knižním fondu NK ČR můžete využít tzv. Tematickou mapu fondů NK ČR (http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=konspekt-nkc, http://sigma.nkp.cz/cze/nkc - odkaz Tematická mapa fondů). Po výběru tematické oblasti je možné vyhledat knihy z příslušného oboru. Tímto způsobem lze vyhledávat knihy vydané po roce 2000. Bližší informace o Tematické mapě fondů NK ČR (http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=konspekt-info). Starší dokumenty vydané před rokem 2000 je možné vyhledat v elektronickém katalogu NK ČR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) na základě předmětových hesel. Báze NKC obsahuje informace o českých knihách od roku 1900, zahraniční publikace jsou zpracovány v NKC od roku 1996. Starší literatura je do NKC průběžně doplňována.
Obdobný přehled existuje i pro aktuálně odebíraná periodika, česká (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=peri_ceske_obory.htm#32) i zahraniční (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=peri_32.htm).
Informace o časopisech, které má NK ČR přístupné prostřednictvím online databází (např. Ebsco, EJS) v plných textech naleznete i v EZB - Elektronické knihovně časopisů. Ve vyhledávacím formuláři (http://rzblx1.uni-regensburg.de/ezeit/search.phtml?bibid=NKP&colors=2&lang=en) si můžete v rolovacím menu "Restrict search" vybrat obor (např.Political Science). Pomocí barevných "semaforů" lze vyhledané časopisy omezit na tituly volně přístupné na internetu (zelený semafor), licencované tituly přístupné v NK ČR (žlutý semafor) nebo licencované časopisy, ke kterým NK ČR nemá přístup (červený semafor). Jednotlivé typy přístupů můžete libovolně kombinovat. Prohlížení EZB je bez omezení, přístup k plným textům časopisů je omezen pouze na IP NK ČR, tzn. pouze z počítačů NK ČR. Další informace o EZB naleznete na http://ezb.nkp.cz.
Výše uvedené zdroje je možné v NK ČR využívat na základě platného ročního čtenářského průkazu, jednodenní vstupenka opravňuje pouze k využívání fondů umístěných v příručních knihovnách jednotlivých studoven, vyhledávání v bázích NK ČR nebo využívání WiFi s vlastním notebookem. Podrobnější informace - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_jak_to_chodi.htm#registrace,
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_kr_pril1.htm.
Obor
politicke-vedy-politologie-politika-verejna-sprava-vojenstvi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.01.2008 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu