Spát pod širákem
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal na původ slovního spojení "spát pod širákem"?
Tedy co znamená onen širák?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
"spát pod širákem" znamená spát, přespat venku, v přírodě bez jakéhokoli přístřeší.
"Širák" pochází z adjektiva širý (zastarale šírý), zaujímající velkou plochu, rozlehlý, prostranný, do daleka volně se rozprostírající, volný, otevřený,
např. kraj široko daleko se prostírající (J.Vrchlický), širý svět, širé jezero (K.H.Mácha).
Literárně bylo též používáno substantivum stř. rodu "širo" ve smyslu širý kraj, např. po šíru daleko = daleko široko (A.Jirásek).
zdroj : Slovník české frazeologie a idiomatiky, Praha : Academia 1994,
Fr. Trávníček : Slovník jazyka českého, Praha : Slovanské nakladatelství, 1950
Příruční slovník jazyka českého, Praha : SNU, 1948-1951
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.01.2013 15:58
Anonym píše:
Pátek 01.03.2019 10:53
No, to není bohužel úplně pravda. Od slova širý to určitě je, nicméně nespíme “pod” krajem nebo “pod” jezerem. V tomto případě se jedná o nebe. Širé nebe. Bez přístřešku.
Jiřina Šlapánková píše:
Sobota 25.06.2022 15:16
jedna o spani pod širým nebem
dudo píše:
Neděle 12.09.2021 20:39
Absolutní nesmysl. Širák je klobouk se širokou krempou, který nosí/nosili nejprve různí žoldnéři od dob renaissance, pak kovbojové, dnes trampové. Tito lidé mnohdy spávali (a trampové dosud někdy spí) jen tak v poli, v lese, tak, že se přikryli kabátem, pelerínou, dekou, nebo v současné době si vlezou do spacáku a na tvář si položili širák. Proto se "spí pod širákem".
P.S. doporučuji zadat do googlu "širák", podívat se na obrázky a hned je jasno
Harmonika píše:
Pondělí 23.09.2024 23:30
Trochu jste na omylu: Jako trempové spíme pod ŠIROU OBLOHOU! To znamená - bez stanu, nikoliv pod převisem, nebo v chatce, či jinde pod střechou. Prostě třeba jen tak na louce, mýtině - atd...
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu