španělské citáty
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás takovým docela netradičním dotazem, přesněji řečeno prosbou. Rád bych sehnal španělsko-jazyčné originály následujících dvou výroků, které jsem kdysi někde (každý někdy jindy a někde jinde) četl v češtině:
„Krása je to nejvřelejší doporučení zamilovat se do její majitelky.“ - Miguel de Cervantes
„Muž se domnívá, že si vybral ženu. Ve skutečnosti si žena zvolí muže a ten si ji pak vybere.“ - José Ortega y Gasset
Mohli byste mně, prosím, nějak poradit? Třeba vyhledat, kde byly tyto výroky publikované v češtině, pak by se třeba dal vyhledat originál?
Odpověď
Dobrý den,
ve fondu Národní knihovny ČR máme dostupné tituly pouze  s citáty přeloženými do češtiny, bohužel bez originálního znění. Tyto knihy jsme prošli, uvedené citáty jsme zde našli, ale jak jsme již psali, jen v češtině. V knihách nebyl seznam použité literatury, nebylo tedy ani možné odvodit, odkud byly citáty převzaty.
S žádostí o pomoc jsme se obrátili na španělský Institut Cervantes, zda se ve fondu jejich knihovny nenalézá vhodná literatura pro Váš dotaz či jiný zdroj, kde by bylo možné originály citátů nalézt. Z institutu jsme získali odpověď, že jste se na ně s tímto dotazem již obrátil a jako odpověď jste obdržel překlad citátu od Cervantese, v případě druhého citátu byli bohužel kolegové z knihovny také neúspěšní.
Stejně jako oni, i my Vám radíme obrátit se na specialitu španělského jazyka, příp. specialistu na oblast literatury či filozofie Španělska, do které José Ortega y Gasset jistě patří. Snad se Vám podaří nalézt originální znění i druhého citátu.
Použitá literatura:
* Velká kniha citátů. Vyd. 1. [Třebíč]: Tempo, 1998. 907 s. ISBN 80-238-3423-1.
* Plachetka, Jiří. Velký slovník citátů a přísloví. Praha: Academia, 1996. 401 s. ISBN 80-200-0602-8.
* Chromý, Zdeněk. Moudrost podle abecedy. 1. vyd. Brno: Unis, 1997. 711 s. ISBN 80-86097-10-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2014 12:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu