Spánek ptáků
Text dotazu
Dobrý den, prosím o nějakou informaci, jak dlouho spí ptáci. Nejlépe nějakou tabulku. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podobný dotaz jsme již zodpovídali v rámci služby Ptejte se knihovny. Odpověď s literaturou najdete zde: https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/ptaci-v-noci
K Vašemu konkrétnímu dotazu na délku spánku různých druhů ptáků jsme jednoznačnou odpověď (např. tabulku), jak jste psala, nenalezli.
Máme pro Vás ale tip na publikace, které o tématu poměrně obsáhle hovoří a některým druhům se věnují i podrobněji. Vybrané obecné informace o délce spánku jsme si dovolili citovat. Více však najdete v doporučených knihách.
Ornitologická příručka [Obhlídal 1977, s. 127-128] v kapitole Nocování a spánek uvádí např.:
„Se soumrakem dne se odebírají ptáci na nocoviště. Počátek nocování se mění s roční dobou, tj. prodlužováním nebo zkracováním dne. Ptáci nocují buď jednotlivě, nebo vyhledávají společně vhodná místa, kde se cítí bezpečně. ……Jinak nocují ptáci sami, v době hnízdění a námluv v blízkosti svého partnera na chráněném místě na stromě, v křoví, ale i na zemi. Někteří nocují v hnízdech, v dutinách nebo děrách. Husy, kachny a labutě se cítí v noci nejbezpečněji uprostřed hladiny.
Délka a hloubka spánku
Přes velkou aktivitu ve dne spí ptáci jen velmi krátce. Malí zpěvní ptáci jsou od svítání do soumraku v pohybu a ani za krátkého poledního odpočinku nespí. Noční ptáci, sovy, lelci a sluky lesní usínají za svítání a spí po celý den. Malí ptáci za tahu prakticky nespí vůbec. V noci letí a ve dne hledají potravu. Jinak většina ptáků má tvrdý spánek a nedá se z něj snadno vyrušit. Zejména obyvatelé dutin (datli, sýkory) spí tvrdě. Zdá se, že tažní ptáci, kteří jsou velkou část svého života ovládáni tažným pudem, jsou citlivější a snadněji se probudí. Při sebemenším hluku se probouzejí skřivani a pěnice.“ Díle se v knize hovoří i o polohách, v jakých ptáci spí.
Obecná ornitologie [Veselovský, Dungel 2001, s. 295, 297, 304-306], také obsahuje podobnou kapitolu Odpočinek a spánek:
„…. odpočinek a spánek, kterému většina ptačích druhů věnuje minimálně jednu třetinu svého denního programu. Tato doba je ovšem různá u jednotlivých druhů, ko lísá i během ročních období a závisí i na řadě dalších faktorů. ………Spánek je delší v zimě než v létě. ………U jednotlivých druhů lze změřit, za jaké intenzity světla se probouzejí a za jaké se ukládají k spánku. ……..Samozřejmě že existuje i řada dalších faktorů, ptáci z míst bohatých na potravu se po nasycení ukládají k spánku dříve než ptáci hladoví. Podobně ti ptáci, kteří musejí na své nocoviště letět delší trasu, se za pošmourných dní vracejí dříve, stejně je tomu i za větrného počasí.
Stejní autoři ve své publikaci Etologie: biologie a chování zvířat [Veselovský, Dungel 2005, s. 359] píší:
„V některých případech se proto mluví o zdánlivém spánku, kdy pták zaujímá spací postoj, má však otevřené oči. V jiných případech, kdy ptáci mají pootevřená víčka, můžeme právem mluvit o dřímání. Velké druhy racků nezavírají oči na dobu delší než 60 sekund. U jiných ptáků však známe až několikahodinové periody spánku.“
Zdroje:
OBHLÍDAL, František. Ornitologická příručka. Praha: SZN, 1977. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:5bd56c50-b619-11e6-a108-005056827e51
VESELOVSKÝ, Zdeněk a Jan DUNGEL. Etologie: biologie chování zvířat. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1331-8. s. 359. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:21bc0070-808a-11e6-84e2-005056827e51
VESELOVSKÝ, Zdeněk a Jan DUNGEL. Obecná ornitologie. Praha: Academia, 2001. ISBN 80-200-0857-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:e39b2c00-d9cc-11e3-b110-005056827e51
s. 295, 297, 304-306
články v angličtině:
* https://ww2.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/bird-and-wildlife-guides/ask-an-expert/previous/howmuchsleepbirdsneed.aspx
* https://ca.audubon.org/news/how-do-birds-sleep
* https://centerofthewest.org/2016/04/25/how-do-birds-sleep/
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.02.2020 11:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu