Soužití vietnamské menšiny s českými občany
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o pomoc ohledně
zdrojů informací k seminární práci na téma - Soužití vietnamské menšiny s
českými občany. Děkuji za odpověď a za pomoc!
Odpověď
Dobrý den,
pro vyhledání vhodné literatury můžete využít např. následující zdroje:
* Elektronický katalog NK ČR - bázi NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) - báze NKC obsahuje mimo jiné i záznamy českých knih od roku 1900, zahraničních knih od roku 1995, údaje o starších českých a zahraničních knihách jsou průběžně doplňovány
* všeobecná článková bibliografie ANL (http://aleph.nkp.cz/cze/anl) -  v letech 1991-2010 vznikala tato databáze na základě kooperace českých knihoven, které svými záznamy do báze ANL přispívaly, od roku 2011 obsahuje báze ANL záznamy pouze části knihoven
Z báze NKC jsme vybrali např. tyto dokumenty, další naleznete v bázi NKC, v základním vyhledávání můžete z rolovacího menu vybrat vyhledávání v poli Předmět (klíčová slova) a do následujícího pole zadat dotaz vietnam? OR národnost? menšin?. Dotaz je možné dále zpřesnit tak, aby byly vyhledány pouze knihy (v rolovacím menu Druh dokumentu zvolte Knihy) v češtině (zaškrtněte možnost "Pouze dokumenty v češtině):
* Na křižovatce kultur, aneb, Romové, Vietnamci a Číňané mezi námi. [Praha]: NIDM - Národní institut dětí a mládeže, 2010. 21 s. ISBN 978-80-86784-91-5.
* MARTÍNKOVÁ, Šárka. Vietnamská komunita v Praze. Praha : Muzeum hlavního města Prahy, 2010. 46 s. ISBN ISBN 978-80-85394-72-6.
* Menšinová problematika v ČR: komunitní život a reprezentace kolektivních zájmů : (Slováci, Ukrajinci, Vietnamci a Romové) / Yana Leontiyeva (ed.) ... Praha : Sociologický ústav AV ČR, 2006. 95 s. ISBN 80-7330-098-2. Plný text je volně dostupný na http://studie.soc.cas.cz/upl/texty/files/247_SS_06_10.pdf.
* BAREŠOVÁ, Ivona (ed.).  Současná problematika východoasijských menšin v České republice. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2010. 126 s. ISBN 978-80-244-2645-7.
Obdobně můžete zadat dotaz v bázi ANL, z té jsme vybrali např. následující články. Vzhledem k množství článků, které v ANL na toto téma naleznete, by bylo vhodné doplnit i další klíčová slova s ohledem na oblast, která Vás zajímá (např. kriminalita, integrace, státní občanství
* FENDRYCH, Martin. Hoang Son Lam ubit : Vietnamcům, těm v Česku fakt není hej. Týden. 2009, roč. 16, [č.] 4 (20090126), s. 60. ISSN 1210-9940.
* KAŠPAROVÁ, Vendula, HUČÍN, Jan. Asistenti pedagogů pro žáky sociálně znevýhodněné a pro žáky - cizince. Školství. 2010, roč. 18, č. 22 (2010), s. 10. ISSN 1210-8316.
* KOMERS, Petr; SLEZÁKOVÁ, Jitka. Čeští Vietnamci mezi dvěma jazyky. Vesmír. 2010, roč. 89, č. 4 (2010), s. 250-252. ISSN 0042-4544.
Dalším zdrojem informací pro Vás mohou být např. Zprávy Rady vlády pro národnostní menšiny - http://www.vlada.cz/scripts/detail.php?pgid=125. Doporučili bychom Vám prozkoumat i zdroje a články publikované Sociologickým ústavem AV ČR (http://www.soc.cas.cz, http://archiv.soc.cas.cz/).
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.03.2012 15:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu