Souvislost české hymny s písní"U potoka stála,napájela páva"
Text dotazu
Někdy v mládí jsem slyšel - možná při hudební výchově, o souvislosti uvedené písně s českou hymnou, možná případně se hrou Fidlovačka. Bohužel si již ale nedovedu vybavit přesné souvislosti, ani se mně nepodařilo je někde vyhledat. Můžete mně být prosím v tomto "problému" nápomocni?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uvedená píseň má pocházet z Bydžovska a zaznamenal jí Karel Jaromír Erben roku 1864, jmenuje se podle prvního verše Milá má, milá má.
Text písně Kde domov můj má dvě verze, první napsal Josef Kajetán Tyl. Druhá verze písně pochází od autora hudby Františka Škroupa, jedná se vlastně o mírné úpravy první verze. Fidlovačka byla uvedena v roce 1834.
Publikace věnující se národní hymně Vámi uvedenou píseň v souvislosti s hrou Fidlovačka nebo přímo s českou hymnou neuvádějí.
Souvislost mezi hymnou a písní obsahující Vámi uvedená slova  se nám ovšem nakonec pravděpodobně podařilo nalézt. Nejedná se však o hymnu českou, nýbrž o hymnu slovenskou.
Slovenská národní hymna Nad Tatrou se blýská je z roku 1844 a autorem textu je Janku Matúška. Píseň má melodii lidové písně Kopala studienku. A její text obsahuje tyto verše:
,,A na tej studienke napájala páva"
Celý text písně:  https://sk.wikipedia.org/wiki/Kopala_studienku
V zjednodušení o Slovenské státní hymně:  https://sk.wikipedia.org/wiki/Nad_Tatrou_sa_bl%C3%BDska
Použité zdroje
Má milá, má milá http://folksong.eu/cs/melody/21703
LUDVOVÁ, Jitka et al. Fidlovačka, aneb, Cokoli chcete. Vyd. 1. Praha: Institut umění - Divadelní ústav, 2014. 310 s. ISBN 978-80-7008-330-7.
GÖSSEL, Gabriel et al. Státní hymna České republiky v proměnách doby = The Czech Republic's national anthem down the ages. 1. vyd. Praha: Úřad vlády České republiky, 2008. 174 s. ISBN 978-80-87041-42-0.
- Na str. 75, lze nalézt pro srovnání oba texty hymny.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.11.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu