souvař
Text dotazu
Máme pole na "Souvaře".Kde ho máme.Další na Pískách.To bych věděl.
Odpověď
Dobrý den,
slovo souvar, souvař, souvaře jsme v našich dostupných zdrojích nenašli. Nabízí se otázka, zda jste neměl na mysli slovo souvrať, které taky není v dnešním slovníku zcela běžné, proto posíláme vysvětlení, viz níže. Vysvětlení uvádí i František Trávníček ve svém slovníku a sice takto:
sou-vrať, -ti , -tě i souvratí = konec pole, kde se oráč obrací, úvrať;
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
súvrat, -i f.
souvrať, okrajová část pole, kde se při orání otáčí pluh n. rádlo
Autor: KV
Poslední změna: 26. 02. 2014     Zdroj: Elektronický slovník staré češtiny
Připomínky   zpět na první heslo
úvrat, -i f.
souvrať, ouvrať (dial.)
Sr. súvrat
Autor: MH
Připomínky   zpět na první heslo
závitina, -y f.
k zaviti
okraj pole, kde se obrací pluh, souvrať (?)
Jen u Klareta za lat. frageramen v kapitole De seminis v kontextu brázda, smýcenina, závitina, záhon, role, úhor
Autor: MP
Zdroj: http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx
Mohl byste, prosím, upřesnit, kde jste se se slovem souvar setkal? Pokud to slovo opravdu existuje v nějakém textu, mohlo by se asi jednat o nějakou nářeční podobu; odpověď na vaši otázku ale v tom případě doporučujeme konzultovat s pracovníky Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/, příp. Ústavu pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/cs/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2014 10:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu