Soutěže knihoven
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zdali ve Velké Británii existují soutěže knihoven jako u nás máme např. Vesnice roku, Knihovna roku, Městskou knihovnu roku. Pokud ano, jak se jmenují?
Odpověď
Dobrý den,
nepodařilo se nám dohledat, že by ve Velké Británii existovaly nějaké soutěže, které by porovnávaly kvalitu služeb mezi knihovnami. Internet nabízí pouze různé exkurzy nebo přehledy převážně architektonicky zajímavých budov knihoven. V Británii se totiž knihovny často nachází v historických budovách, nebo vznikají zcela nové a stavebně zajímavě řešené budovy. Takové hodnocení se tedy neodvíjí na základě kvality poskytovaných služeb, ale spíše od prostorového řešení, funkčnosti a výzdoby budov.
https://www.readersdigest.co.uk/lifestyle/travel/7-of-britains-best-libraries
http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3513811/Worth-writing-home-Inside-incredible-libraries-Britain-Oxford-s-historic-reading-rooms-futuristic-wonder-Liverpool.html
https://theculturetrip.com/europe/united-kingdom/articles/the-10-most-beautiful-libraries-in-the-united-kingdom/
Jediná soutěž, kterou se nám podařilo dohledat, byla meziknihovní soutěž ve výstavce s využitím knih, které se dostaly do výběru The Desmond Elliott Prize 2014.
http://www.desmondelliottprize.org.uk/barrow-library-winner-reading-agency-best-display-competition/
Básnická knihovna v Londýně pak pravidelně pořádá básnické soutěže, viz http://www.poetrylibrary.org.uk/competitions/
V roce 2013 pak byl uveřejněn článek o nejvíce navštěvovaných knihovnách v Británii, viz https://www.theguardian.com/books/2013/dec/11/norfolk-norwich-library-most-popular-top-20
Pokud by Vás zajímalo spíše obecné směřování knihoven, můžete se podívat na následující vládní plán rozvoje veřejných knihoven v Anglii: https://www.gov.uk/government/consultations/libraries-deliver-ambition-for-public-libraries-in-england-2016-2021/libraries-deliver-ambition-for-public-libraries-in-england-2016-2021
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.11.2017 12:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu