Soutěž knihovna roku
Text dotazu
Jaké jsou podmínky pro přihlášení do soutěže
Knihovna roku 2010, v jakých kategoriích se soutěží?
Odpověď
Dobrý den,
cena Knihovna roku je každý rok udělována ministrem kultury České republiky jako ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích nebo mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb.
Cena je udělována ve dvou kategoriích, v kategorii "základní knihovna" a v kategorii "významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb".
V kategorii "základní knihovna" jsou knihovny zpravidla nominovány v návaznosti na soutěž Vesnice roku, vyhlašovanou Ministerstvem pro místní rozvoj jako součást Programu obnovy venkova, a hodnoceny porotou Ministerstva kultury. Cena Knihovna roku v kategorii "základní knihovna" je určena především knihovnám v malých obcích, kde působí dobrovolní knihovníci, jako vyjádření veřejného uznání této prospěšné práci. Uděluje se provozovateli knihovny, která je dle zákona zapsána v evidenci knihoven.
Cena Knihovna roku v kategorii "významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb" je pak udělována fyzické osobě nebo provozovateli knihovny např. za zpřístupnění nových informačních zdrojů, databází, nabídky nových služeb, zpřístupnění novostaveb a rekonstruovaných prostor knihoven či organizace odborných akcí.
Smyslem ocenění je vyjádření veřejného uznání knihovnám, jejich pracovníkům i obcím za úsilí o rozvoj knihovnických služeb a čtenářství. Kritéria pro hodnocení postihují šíři a rozmanitost práce knihoven i existenci nutných základních podmínek vytvářených samosprávou. Soutěž je jedním z podnětů pro přeměnu knihoven především v malých městech a obcích na moderní centra kulturního a společenského života a zvýšení jejich prestiže.
Bližší informace naleznete přímo na stránkách Knihovny roku - http://www.nkp.cz/o_knihovnach/KnRoku/2009/index.htm
Další použité zdroje:
http://www.mkcr.cz/cz/tiskovy-servis/ceny-knihovna-roku-2009-byly-letos-udel
eny-jiz-posedme-35322/
http://www.ikaros.cz/fotoreportaz-z-udeleni-ceny-knihovna-roku-2009
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.04.2010 15:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu