"soustředit se"
Text dotazu
Dobrý den. S otcem často vedeme diskuse o češtině;
mimo jiné i díky němu jsem se na Vaši lingvistickou poradnu několikrát
obrátila a vždy se mi dostalo více než uspokojivé odpovědi. Nedávno jsme se
přeli o dokonavosti či nedokonavosti slovesa "soustředit se". Je správné
říkat: budu se soustředit? Není správnější v této situaci říci: soustředím
se i pro čas budoucí? Přičemž by pak mělo být pro čas přítomný: soustřeďuji
se. Celkem mi to dává smysl, ale jsem natolik zvyklá i z médií slýchat větu:
budu se soustředit na..., že už se nad tím ani nepozastavuji.
Odpověď
Dobrý den,
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0493-9. uvádí:
soustřed/it dok. 1. seskupit, shromáždit na jedno místo... 2. zaměřit činnost, úsilí k jedné věci...soustředit se dok.... soustřeďovat ned., soustřeďovat se ned.
Odpovědi na dotazy tohoto typu je lepší hledat v Jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html.
Našli jsme tam odpověď přímo na Váš dotaz, viz níže:
soustředit (se)
Ve výkladových slovnících češtiny je sloveso soustředit (se) hodnoceno jako dokonavé, tzn. že přítomnými tvary: soustředím (se), soustředíš (se). by mělo vyjadřovat čas budoucí (podobně jako zajistím, položím). Pokud bychom chtěli vyjádřit čas přítomný, měli bychom užít tvary slovesa nedokonavého soustřeďovat (se): tato práce se soustřeďuje na. Slovník spisovného jazyka českého uvádí kromě slovesa soustředit (se) dalších 18 sloves s předponou sou-. Všechna běžně užívaná (např. souhlasit, soupeřit, souviset apod.) jsou nedokonavá. I to může být důvod, proč někteří uživatelé sloveso soustředit (se) chápou jako sloveso nedokonavé a na základě toho, jak dokládá praxe, stále větší měrou volí tvary budu (budeš, bude, .) se soustředit. Zatímco u jiných předponových sloves na -it (naučit, pověřit, vyvrcholit, začlenit) jsou tvary budu se naučit, budu pověřit. naprosto nepřijatelné, tvar budu se soustředit dnes už za nekorektní považovat nelze.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2011 12:36
culito píše:
Úterý 10.03.2015 09:44
Tento nezmysel sa siri aj na Slovensku. No tuto odpoved povazujem za nepodlozenu nicim len praxou. Ale prave ta prax je ten problem, ze deformuju nas jazyk.
Citujem: "Slovník spisovného jazyka českého uvádí kromě slovesa soustředit (se) dalších 18 sloves s předponou sou-. Všechna běžně užívaná (např. souhlasit, soupeřit, souviset apod.) jsou nedokonavá."
Co ma spolocne slovo "soustředit SE" (bez zatvorky) s ostatnymi tvarmi s predponou sou- ? "SE" evokuje zacielenie vlastnych myslienok na nejaky ocakavany stav, pritom "souhlasit, souviset" popisuje jednoznacny stav a teda suhlas, suvis s niecim atd. Prirovanie k ostatnym slovam s predponou sou- je nezmyselny, kedze tu ide o vyznam slova!
Citujem: "Zatímco u jiných předponových sloves na -it (naučit, pověřit, vyvrcholit, začlenit) jsou tvary budu se naučit, budu pověřit. naprosto nepřijatelné"
Ano, presne o vyklade vyznamu slova ide. Naucit tiez evokuje cinnost na nejaky ocakavany stav a teda priebeh ucenia az po vyslednu ocakavanu znalost.
Hneva ma, ked taketo vyklady prznia ako slovensku tak aj cesku gramatiku zavermi: "tvar budu se soustředit dnes už za nekorektní považovat nelze". Co to ma spolocne s "dneskom"?
Tak rovno zacnime pouzivat len makke "i" (aj tak deti v tom maju gulas a dospely po case tiez), vy nepouzivajte "ř" (aj tak ho vela cechov nevie poriadne vyslovit a podoba sa na "ž"), my nebudeme pouzivat "ô" (jednoducho "uo, alebo "o" staci), zjednotme uplne vsetky slova podla jedneho vzoru a rozpravajme ako roboti!
Jednoznacne "budu se soustředit / budem sa sústrediť" media pouzivaju zle a ziadne ospravedlnenie by z pohladu nasich jazykovych zakonov nemalo existovat!
PSK - admin píše:
Středa 11.03.2015 11:50
Dobrý den,
děkujeme za Váš názor. Dotazy gramatického zaměření ve většině případů zodpovídáme za použití zdrojů Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR (http://www.ujc.cas.cz/), mezi které patří zejména Internetová jazyková příručka (http://prirucka.ujc.cas.cz/) či výběr dotazů z Jazykové poradny (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Ústav pro jazyk český AV ČR, jehož odpověď byla v dotazu použita, je pro nás zcela relevantním a důvěryhodným zdrojem informací.
Pohled na užívání jazyka a správnost slov je vysoce subjektivní, a proto chápeme, že ačkoli se nesprávný tvar může užívat poměrně běžně, část populace se může i nadále přiklánět ke správnému, byť již méně užívanému tvaru slov.
Služba Ptejte se knihovny
Jana píše:
Středa 09.03.2016 14:18
Dobrý den. Pokud byste chtěl přistoupit na to, že sloveso soustředit se je pouze dokonavé a jeho nedokonavý tvar je soustřeďovat se, musel byste se smířit s těmito tvary: "Soustřeďuješ se na to co ti říkám? " - "Ne nesoustřeďuji se, protože venku hraje kapela, ale až dohraje určitě se soustředím. Uvidíš." Což by samozřejmě ani ten největší jazykovědec z úst ani z pera nevypustil. Nechápu však, proč jednotlivé slovníky neustále ze zvyku přepisují údaje o tomto slovese jako o dokonavém dokonavém. Nejsem češtinář a ani jsem nestudovala vysokou školu, ale zdá si mi logické, že pokud je přítomný tvar slovesa - ´soustředím se´, jeho budoucí tvar pak musí znít ´budu se soustředit´.
Jiří píše:
Pátek 23.12.2016 20:19
Dobrý den. Vyhledal jsem tyto stránky abych nabyl jistoty, že mne hanba fackuje oprávněně při poslechu předsedy vlády opakovaně tvrdícího, že se "bude soustředit" na řešení problému. Pokaždé, když to od kohokoliv v televizi slyším, jako bych dostal mokrým hadrem po ústech. Bohužel, zůstávám na rozpacích po přečtení řady vyjádření (viz výše). Nicméně, pokud ÚpJČ AV ČR, (PSK - admin), tvrdí: " Pohled na užívání jazyka a správnost slov je vysoce subjektivní, a proto chápeme, že ačkoli se nesprávný tvar může užívat poměrně běžně, část populace se může i nadále přiklánět ke správnému, byť již méně užívanému tvaru slov " vyplývá z toho pro mne potvrzení, že tvar budoucího času dokonavého slovesa soustředit se je správně "soustředím se" a rád zůstávám v oné menšině co náš krásný jazyk neprzní.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu