Sousoší žen z roku 1933 před budovou vědecké části knihovny města Ústí nad Labem
Text dotazu
Dobrý den,
mám dotaz ohledně sousoší jenž je umístěno před budovou vědecké části Severočeské vědecké knihovny města Ústí nad Labem. Sousoší zachycuje dvě ženy sedící na kamenném soklu, ze stejného materiálu jako ony ženské postavy, které se o sebe vzájemně opírají.
Nejsem si jist, zda jsem jméno autora správně zaznamenal (Lettlitzer), avšak sousoší pochází z roku 1933.
Velmi by mne zajímalo, kde původně socha stála, informace o jejím autorovi i příležitost k jaké byla vytvořena. Na závěr by mne rovněž zajímaly plány do budoucna, jež knihovna či město se sochou má, neboť by si jistě zasloužila alespoň částečnou restauraci.
Předem mnohokrát děkuji za zabývání se mým dotazem a brzkou odpověď.
S přáním příjemného dne
Hirsch
Odpověď
Pískovcovou skulpturu „Dva ženské akty“ (1933) vytvořil akademický sochař Hermann Zettlitzer (22. 8. 1901 Duchcov – 2. 2. 1957 Berchtesgaden, Německo). Obecnou a měšťanskou školu vychodil v Duchcově, odkud přešel na Státní odbornou školu keramickou v Teplicích-Šanově. Původně se chtěl stát malířem, od dětství se totiž věnoval malování, zvláště portrétům a aktům. Na škole se však projevil jako zřetelný sochařský talent a ve třetím semestru se rozhodl pro sochařství. Následně absolvoval dva semestry na Uměleckoprůmyslové škole v Praze jako žák významného českého sochaře Josefa Mařatky a v letech 1924-1926 studoval na mistrovské škole Akademie výtvarných studií ve Vídni, kde byl žákem prof. Josefa Müllnera. Studia ukončil s prestižní Římskou cenou, jejíž součástí bylo i přidělení státního ateliéru ve Vídni. V roce 1930 se z Vídně vrátil do Duchcova, kde vytvořil převážnou část svého díla (mj. busty B. Smetany či L. van Beethovena). V letech 1937–1943 žil a působil v Berlíně-Zehlendorfu. Věnoval se tehdy hlavně ideálnímu ženskému i mužskému aktu, ale jedna z jeho plastik z této řady výrazně vybočovala. Sochou „Potlačená žena“ z roku 1942 podle svědectví akad. sochaře Karla Lercha reagoval na vyvraždění Lidic. Vystavil ji roku 1944 v Mnichově, ale jako mnoho jiných uměleckých děl byla během náletů zničena. Po vybombardování berlínského ateliéru, za britského náletu 1. 9. 1943, se vrátil do svého rodiště. Na konci války musel narukovat, 11. 5. 1945 byl zajat Rudou armádou. Podařilo se mu utéct a usadil se v Bischofswiesenu, kam se za ním přestěhovala i jeho manželka s dětmi. Dva roky před smrtí působil jako odborný učitel na soukromé škole v Bad Reichenhallu, v noci se stále věnoval sochařině. V Ústí nad Labem se H. Zettlitzer podílel na výzdobě krematoria na Střekově a kašny v parku u vily Carla Hermanna Wolfruma (1933, „Dva ženské akty“).
Sousoší „Dva ženské akty“ patří ke starším dílům Hermanna Zettlitzera. Vzniklo v roce 1933 a bylo součástí výzdoby kašny v zahradě u vily C. H. Wolfruma (vstup do zahrady z bývalé jídelny Wolfrumů – dnes čítárna novin a časopisů SVKUL). Fotografii původního umístění pískovcové skulptury lze vidět na fotografii v publikaci Jaroslava Drbohlava „Hermann Zettlitzer: život a dílo plastickým deníkem osudové doby“ (2001). V roce 1997 bylo znovu osazeno u vstupu přístavby Státní vědecké knihovny. Sousoší bude restaurováno a stane se součástí areálu Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem.
Použité zdroje
BROŽEK, Jaroslav: Výtvarné Ústí: kronika výtvarného života v Ústí nad Labem ve 20. století: 1918–1998. 1. vyd. Ústí nad Labem: Město Ústí nad Labem, 1999, s. 144.
DRBOHLAV, Jaroslav: Hermann Zettlitzer: život a dílo plastickým deníkem osudové doby. [Text Jaroslav Drbohlav, Pavel Koukal ; sestavil Jaroslav Drbohlav]. Duchcov: Kapucín, 2001. 1 slož. l.
HELCLOVÁ, Monika: Hermann Zettlitzer. Regionální knihovna Teplice [online]. Teplice: Regionální knihovna Teplice, c2001–2003 [cit. 10. 5. 2017]. Dostupné z: http://www.knihovna-teplice[…]mp;letter=Z&person=2681
KOUKAL, Pavel: Básník rodného Podřipska. Ústecký deník, 25.–26. 8. 2001, SD magazín [příloha], s. 7. 1 obr.
KOUKAL, Pavel: Odkaz významného sochaře. Duchcovské noviny, 17, 2011, č. 7/8, s. 25.
KOUKAL, Pavel: Státní zámek Duchcov. Ústí nad Labem: Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody, 1979. 37 s.
(pak): Mařatkův žák. Ústecký deník, 13. 10. 2001, č. 239, SD magazín [příloha], s. 6.
TOMAN, Prokop: Nový slovník československých výtvarných umělců. II. díl L–Ž. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1993, s. 728.
ZETTLITZER, Hermann: Hermann Zettlitzer. Wien ; Leipzig: Gerlach & Wiedling, 1929, [8] vol. l.
Zettlitzer Hermann (Heřman). Informační systém abART [online]. Kostelec nad Černými Lesy: Archiv výtvarného umění, o.s., c2005–2006 [cit. 10. 5. 2017]. Dostupné z: http://abart-full.artarchiv.cz/osoby.php?IDosoby=55363
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Ústí nad Labem
Knihovna
Knihovna Ústeckého kraje
Datum zadání dotazu
09.05.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu