Sourozenci Boženy Němcové
Text dotazu
Dobrý den,
nevíte, zdali je možné sehnat knihu se všemi (s většinou) povídkami Boženy
Němcové? Vždy nacházím jen knihy, ve kterých je několik nejznámějších
povídek.
A dále, je známé, kolik měla Božena Němcová sourozenců a jak se jmenovali?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dle odpovědi na stránkách Muzea Boženy Němcové v České Skalici měla B.
Němcová dvanáct sourozenců:
Jan Josef (1821), Johana (1823-1824), Josef Ludvík (1824-?), Ferdinand Ludvík (1826-1826), August (1827-1828), Konstancie (1829-1836), Marie Teresie (1830-?), Augustin (1832-1834), Adelheida (1833-1834), Adelheida (1835?), Gustav (1837-?), Otto Vilém (1840-?) (http://www.muzeumbn.cz/bozena-nemcova/zivot-bozeny-nemcove.html).
Pokud Vás zajímá život B. Němcové, tak doporučujeme tyto knihy:
*POLÁK, Josef. Dětství a mládí Boženy Němcové. 1. vyd. Praha : Regulus, 1996. 144 s. ISBN 80-901564-5-2.
*SOBKOVÁ, Helena. Tajemství Barunky Panklové ; Portrét Boženy Němcové. 2.
vyd. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2008. 260 s.ISBN 978-80-7185-897-3.
Více povídek najdete v těchto knihách:
*NĚMCOVÁ, Božena. Povídky. Praha : NLN, 2002. ISBN 80-7106-477-7. (Obsahuje:
Domácí nemoc, Obrázek vesnický, Sestry, Čtyři doby, Karla, Divá Bára, Chudí lidé, V zámku a v podzámčí, Dobrý člověk, Chyže pod horami a Cesta z pouti).
*NĚMCOVÁ, Božena. Povídky II. Praha : SNKL, 1953. (Domácí nemoc, Dlouhá noc, Obrázek vesnický, Čertík, Baruška, Pomněnka šlechetné duše, Sestry, Karla, Divá Bára, Výklad historie a Kávová společnost).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2010 12:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu