Soupisu poddaných podle víry- Hradecko
Text dotazu
Hezký den
Prosil bych zda by jste se mě nepodívali do Soupisu poddaných podle víry - Hradecko (asi?) na jméno Špetla,Špetle,Špetler, mělo by se jednat o obce okolí Náchoda,České Skalice,Světlá.
Předem děkuji za Vaši ochotu,moc by mi to pomohlo objastnit nějaké nepřesnosti v hledání po mích předcích
Odpověď
Dobrý den,
rejstřík k Berní rule z roku 1654 uvádí pouze jednu osobu s příjmením Špetle (Špetla, Špetler) žijící v uvedených letech v oblasti kolem Náchoda, České Skalice a Světlé.
V České Skalici žil soused Jiřík Špetle, který dle poznámky v soupisu poddaných "ušel z gruntu". V roce 1651 je uveden jako padesátiletý (údaje o věku je ovšem třeba  brát s rezervou). Soupis dále uvádí jeho ženu Dorotu (20 let). Dorota je v soupisu uvedena jako  nekatolička (pravděpodobně protestantka).
Dle Berní ruly z roku 1654 obdělávali celkem 20 rolí (strychů) půdy. Na zimu osívali 7, na jaře 6 strychů půdy. Kromě půdy vlastnili též 4 potahy, 6 krav a 2 jalovice.
Z poznámky uvedené v rule je též možné vyčíst, že patřili mezi ty, kteří později vyhořeli a byli v roce 1748 defalcírováni (defalcírovaný vyhořelý grunt = dočasně osvobozený od daňové povinnosti).
Nelze zcela vyloučit, že v dané oblasti žily v uvedeném období i jiné osoby s příjmením Špetle (Špetla, Špetler). V tomto případě by se jednalo o nemajetné osoby (nejsou uvedeny v Berní rule z roku 1654). Zápis o nich by mohl být uveden v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651. Pro tento dokument ovšem neexistuje jmenný rejstřík. Dohledání určité osoby jen podle příjmení je proto obtížné.  V případě Vašeho zájmu o podrobnější studium tohoto dokumentu Vám doporučujeme jeho zapůjčení. Soupis poddaných podle víry z roku 1651 je v tištěné podobě dostupný v mnoha českých knihovnách (viz Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc či Jednotná informační brána: www.jib.cz)
Zdroje:
* PEŠÁK, Václav, ed. Berní rula. 13, Kraj Hradecký. II. díl. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1954. 521 s., [1] l. obr. příl.
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka, ed., KUKÁNOVÁ, Zlatuše, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Hradecko-Bydžovsko 3. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2000. ISBN 80-85475-63-4.
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* http://www.zdirec.cz/upload/pavlicek/h-berni-rula-1652-1655-tereziansky-katastr-1713-1785.pdf
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2015 15:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu