Soupis poddaných v Berní rule - příjmení Hůrka a Folget - v Domažlicích a Ostřeticích u Klatov
Text dotazu
Dobrý den.
Prosím o zjištění, zda v Soupisu poddaných v Berní rule se vyskytují příjmení Hůrka a Folget - v Domažlicích a Ostřeticích u Klatov (případně na celém území Plzeňska a Klatovska).
Děkuji za informaci.
Odpověď
Dobrý den,
dle generálního rejstříku k Berní rule žilo v Plzeňském kraji 5 sedláků či chalupníků s příjmením Hůrka a jeden sedlák s příjmením Folget. Ani jeden z nich ovšem nežil přímo v Domažlicích či Ostřeticích u Klatov. Konkrétně jsou zde uvedeny tyto osoby:
* Folget, Jiřík z obce Hyršov, soudní okres: Kdyně, panství: Kout, Zahořany- sedlák
* Hůrka, Andres z obce Poleň, s.o.: Klatovy, p.:Chudenice - sedlák
* Hůrka, Bertl z obce Dehtín, s.o.: Klatovy, p.: Štěpánovice - chalupník
* Hůrka, Jan z obce Ježovy, s.o.: Přeštice, p.: Švihov - sedlák
* Hůrka, Jiří, Radonice, s.o.: Klatovy, p.: Osvračín - chalupník
* Hůrka, Václav z obce Trnčí, s.o.: Klatovy, p. Chudenice - sedlák
Odhalit, která z výše uvedených osob je Vaším předkem, je ovšem možné pouze na základě genealogického bádání přímo v linii Vašeho rodu.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použitá literatura:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.12.2013 10:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu