Soupis poddaných podle víry z roku 1651 pro Bechyňsko - jméno Michalec v obci Dražíč
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se nachází v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 pro Bechyňsko obec Dražíč, příjmení Michalec.
Dále, jestli je možné zjistit, jestli se obec Dražíč a příjmení Michalec nachází v Berní rule pro Bechyňský kraj. Jedná se o mého předka a nejstarší matriky pro Dražíč jsou z roku 1724 , chtěla bych zjistit, odkud do Dražíče přišel.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v Soupisu poddaných se ves Dražíč nachází, ale příjmení Michalec tu bohužel není uvedeno (jsou zde sedlák Zaveskej a jeho žena; sedlák Konnů a jeho žena, syn s manželkou a vdovou Evou N.; sedlák Pileček s ženou a dcerou; sedlák Kabele s ženou, dcerami a poddruhyní Dorotou a poddruhem Štěpánem N.; chalupník Sklenář se ženou a tovaryšem Jiříkem N. a pasačka Maruše N.) N. u jmen značí neznámé příjmení.
V Berní rule není ves bohužel uvedena. Je však nutno dodat, že všechny ruly bechyňského kraje se nezachovaly. Chybějí ruly č. 1-5 a 7-16. Obsahovaly vizitace stavu duchovního a panovníkovo panství Třeboň (tj. Borovany, statek; Bernartice, statek; Velká Chyška, statek; Český Krumlov, panství arciděkanství; Komařice a Habří, statek; Keblany, statek; Milevsko, panství; Mirotín, statek; Poříčí, statek; Červená Řečice, panství; Římov, statek; Tadkov, stateček; Týn nad Vltavou, panství; Třeboň, panství panovníkovo; Třeboň, panství kláštera). Kdy k jejich ztrátě došlo, nelze zjistit, snad až během 1. poloviny 18. století.
Prošli jsme také generální rejstřík Berní ruly a příjmení Michalec bylo zapsáno v následující obci/panství: Studeňany/Radim; Nestanice/Libějovice, Čichtice, Těšínov; Vysoké Chvojno/Pardubice; Srní/Přestavlky; Hroznětín/Ledeč; Horní a Dolní Ředice/Pardubice; Jaroměř/Jaroměř; Vědomice/Encovany; Radomyšl/Strakonice; Pořešice/Chlumec; Přestavlky/Přestavlky; Ostřetín/Pardubice; Strašín/Žihobce; Dolní Kněžeklady/Týn n.Vltavou.
Pro zajímavost ještě uvádíme rozdíl mezi Soupisem poddaných a Berní rulou - Soupis poddaných se snažil o soupis všech osob na panství, do Berní ruly byly zaznamenávány pouze osoby, které vlastnily movitý majetek. Je taktéž  možné, že Váš rod byl kolem roku 1651 (1654) usedlý v některé z vesnic, která nebyla do Berní rule či Soupisu poddaných podle víry zanesena (či se zápis  z této lokality nedochoval), popřípadě v dané době nesli Vaši předci jiné příjmení (příjmení v dané době nebyla ještě zcela ustálená). Není také pravidlem, že rodina žila po celá století na jednom místě.  Vaši předci se mohli  i několikrát přestěhovat.
Pokud sestavujete rodokmen Vaší rodiny, třeba by se Vám mohly hodit některé z užitečných informací, uvedených zde:
* http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/podklady-rodokmen-prijmeni
* http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/hledani-predku-1-1
* http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/rodokmen
* http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/genealogie-rodokmen
Použité zdroje
KOKOŠKOVÁ, Zdeňka, ed., SEDLÁČKOVÁ, Helena, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Bechyňsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 1997. 3 sv. ISBN 80-85475-39-1.
ČADKOVÁ, Iva, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Berní rula. 4-5, Kraj Bechyňský I. Vyd. 1. Praha: Národní archiv, 2013. 2 sv. (520 s.). ISBN 978-80-7469-009-9.
ČADKOVÁ, Iva, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Berní rula. 6, Kraj Bechyňský II. Vyd. 1. Praha: Národní archiv, 2014. s. 523-872. ISBN 978-80-7469-031-0.
ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.05.2016 08:00
Alois Sassmann píše:
Pátek 30.09.2016 19:03
Dražíč je před vznikem chrášťanských matrik 1724 uváděn v matrikách Týna nad Vltavou, kde to máte až do poloviny 17. století i s podrobným indexem.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu