Soupis poddaných podle víry - jméno Šplíchal
Text dotazu
Dobrý den, můžu Vás požádat o odpověď, zda se v "Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 - Chrudimsko" nachází jméno Šplíchal (Šplýchal). V případě, že ano i o výpis? Jméno by se mělo vyskytoval v obci Desná (asi panství Litomyšl), možná i v Dolním Újezdu a Budislavi. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šplíchal (Šplýchal) bylo  v oblasti kolem Litomyšle poměrně časté. Dle rejstříku k Berní rule z roku 1653 žili na Chrudimsku následující chalupníci a sedláci s tímto příjmením:
* Šplíchal, Jakub, Ch, Desná, Mladočov, Litomyšl (panství),  Litomyšl (soudní okres), sedlák
* Šplíchal, Jan, Ch,  Horní Sloupnice,  Litomyšl (panství), Litomyšl (soudní okres), zahradník
* Šplíchal, Jan, Ch, Desná, Mladočov, Litomyšl (panství), Litomyšl (soudní okres), sedlák
* Šplíchal, Matěj, Ch, Telecí,  Polička (panství), Polička (soudní okres), sedlák
*Šplíchal, Vavřinec, Ch, Lubná, Litomyšl (panství), Litomyšl (soudní okres), sedlák
* Šplíchalů, Ch, Trhová Kamenice, Nasavrky (panství),  Nasavrky (soudní okres), pustý
* Šplýchal, Jan, Ch, Dobříkov, Vysoké Mýto (panství),  Choceň (soudní okres), chalupník
* Šplýchal,  Jiřík, Ch, Svinná, Litomyšl (panství), Litomyšl (soudní okres), sedlák
* Šplýchal, Pavel, Ch, Pazucha, Litomyšl (panství), Litomyšl (soudní okres), sedlák
Samotná berní rula pro tuto oblast nebyla prozatím tiskem vydána. Dostupná by měla být k nahlédnutí v Národním archivu.
Ani z druhého Vámi zmíněného zdroje, tedy Soupisu poddaných podle víry z roku 1651, Vám bohužel nemůžeme nabídnout více informací. V tomto případě není v soupisu uvedena obec Desná. Nalézt zde můžete pouze záznamy k obci  Dolní Újezd (z Vámi zmíněných), kde se ovšem příjmení Šplíchal v roce 1651 nevyskytovalo.
Použité zdroje:
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka a PAZDEROVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Chrudimsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2001. 3 sv. (386 s., s. 387-772, 773-1156). ISBN 80-85475-74-X.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.10.2017 08:48
Adéla píše:
Středa 29.03.2023 12:52
Dobrý den, můžu Vás požádat o odpověď, zda se v Soupisu poddaných či v Berní rule nachází jméno Rychnovský (Richnovsky). V případě, že ano i výpis? Jméno by se mělo vyskytovat v Blížňovivích (Hochův Týnec) a v Litomyšli. Jedná se mi hlavně o období 1630-1700
Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 30.03.2023 11:54
Dobrý den,
generální rejstřík berních rul uvádí tyto osoby s hledaným příjmením:
*Rychnovský, Albrecht; Albrecht Hynek; Bedřich Jaroslav; Fridrich Jaroslav, páni na panství Kocnéřov
*Rychnovský, Jan, chalupník, obec Blížňovice, soudní okres Chrudim, panství/statek Rosice
*Rychnovský, Jiřík, krejčí, obec a soudní okres Čáslav
*Rychnovský, Jiřík, podruh, obec a soudní okres Hradec Králové
*Rychnovský, Kryštof Vilím, písař důchodní, obec i okres Rychnov n. Kněžnou, zámek
*Rychnovský, Martin, pekař, obec Chrást, soudní okres Chrudim, panství/statek Chrást
*Rychnovský, Matěj, řezník, obec i okres Pacov
*Rychnovský, Mikuláš, nádeník, obec i okres Hradec Králové
*Rychnovský, Václav, rybář, obec i okres Hradec Králové
*Rychnovský, Václav, krupař, obec i okres Hradec Králové
*Rychnovský z Rychnova, pán, Spálená čp. 109, obec neuvedena
V dalších publikacích zaměřených na soupis obyvatelstva jsme toto příjmení nezaznamenali.
Zdroj:
ČERVENÝ, Václav a Jarmila ČERVENÁ. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri, 2003. sv. 2, s. 1538. ISBN 80-7277-058-6.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu