Soupis poddaných podle víry, Berní rula - příjmení Bestajovský, případně zkomoleniny jako Beztajowski
Text dotazu
Dobrý den,
byla by prosím možnost zjistit, zda v soupise poddaných podle víry nefikugure příjmení Bestajovský, případně zkomoleniny Beztajowski apod. ?
Zajímá mne především Boleslavsko, kde končí mé stopy pátrání.
Předem moc děkuji a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
hned v úvodu bychom se Vám rádi omluvili za Váš předchozí nevyřízený dotaz Ptejte se knihovny. Kolegové z Národního muzea jej pravděpodobně v poště přehlédli.
K Vašemu dotazu jsme prošli generální rejstřík ke všem svazkům Berní ruly. Příjmení Bestajovský (ani jeho jiné možné varianty) zde ovšem není uvedeno. Nejbližší podobné příjmení zde uvedené bylo Bestvinskej (Bestvinská) z Horních Strakor  (Mladoboleslavský kraj).
Soupis poddaných podle víry nemá obdobný jmenný rejstřík jako Berní rula k dispozici. U tohoto dokumentu je třeba znát přímo oblast, nejlépe konkrétní obec. Procházet všechny strany soupisu pro celý Boleslavský kraj je bohužel mimo naše časové možnosti. Pokud nám ovšem napíšete název obce, ve které jste zachytil posledního Vámi známého předka, můžeme prověřit výskyt Vámi uvedeného příjmení v dané obci a obcích okolních.
Do Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 pro Boleslavsko můžete nahlédnout i v celé řadě knihoven v ČR - viz Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc.
Použité zdroje
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2017 15:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu