Soupis poddaných podle víry, Berní rula
Text dotazu
Dobrý den. Prosím o informaci o výše uvedených knihách. Jakým způsoben jsou členěny? Hledám předky v oblasti náchodska, dobrušska a Březové nad Svitavou a nemám tušení, ve kterm kraji je hledat. Jsou tyto knihy veřejně přístupné a kde? Hledala jsem v knihovnách v okolí Nymburku, ale bez úspěchu. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Bohužel se vůbec nezmiňujete, v jaké fázi je Vaše pátrání, proto Vám odpovíme poněkud obecněji. S hledáním předků se začíná v rodině. Pokuste se nalézt osobní doklady rodičů a prarodičů ( rodné - křestní listy, oddací listy, úmrtní listy apod.), zde jsou uvedeny základní informace o našich nejbližších předcích. Promluvte si s rodiči, dědou, babičkou, pradědečkem či prababičkou a zkuste od nich vyzvědět co nejvíce informací o blízkých příbuzných, na které si pamatují. Získáte tak základ svého rodokmenu. V rodinném albu možná dohledáte i fotografie těchto příbuzných.
Další postup je již složitější. Jelikož o předcích našich předků, o kterých jsme získali informace v rodině, již nemáme doma žádné záznamy, musíme hledat další informace mimo domov. K dohledání osobních dat ( datum narození, oddavek nebo úmrtí ) slouží obecní, městské matriky a oblastní archivy.
Dříve než se ovšem na matriku či do archivu vydáte, doporučujeme Vám prostudovat některou z knih o občanské genealogii (věda o rodové posloupnosti). Například:
ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie : základy rodopisné práce. 1. vyd. Praha : IŽ, 2000. ISBN 80-240-1080-1
ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli?. 1.vyd. Praha : Horizont, 1995. ISBN 80-7012-082-7 PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům, aneb, Praktická příručka občanské genealogie. 1. vyd. Praha : Libri, 2006. ISBN 80-7277-307-0
Píšete, že Vaši příbuzní jsou z Náchodska, proto pokud budete hledat ve zdigitalizovaných matrikách, podívejte se na matriky Státního oblastního archívu Zámrsk, kde údaje o svých předcích naleznete: http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/matriky/ . Informace, jak hledat v tomto informačním prostředí, naleznete přímo v tomto odkazu.
Jestliže se Vám podaří vystopovat Vaše předky až do 17. století: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bern%C3%AD_rula, můžete si v knihovně objednat následující publikace a v nich dohledat potřebné informace (Vaši předci žili na území tehdejšího Hradecka (viz: https://familysearch.org/learn/wiki/en/images/f/fd/Bernirulamap.jpg )):
* Pešák, Václav, ed. Berní rula. 13, Kraj Hradecký. II. díl. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1954. 521 s., [1] l. obr. příl.
* Pešák, Václav. Berní rula. Sv. 12, Kraj Hradecký. 1. díl. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství učebnic v Praze, 1951. 365 s., [1] l . obr. příl.
* Matušíková, Lenka, ed., Kukánová, Zlatuše, ed. a Zahradníková, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Hradecko-Bydžovsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2000. 4 sv. (1539 s.). ISBN 80-85475-63-4.
*  Berní rula obsahuje abecední rejstřík osob seřazený podle příjmení. Bohužel, pokud Vaši předci neměli majetek, v Berní rule je nenaleznete. Soupis poddaných podle víry rejstřík s příjmením osob nemá, pro vyhledávání v Soupisu potřebujete znát tehdejší název obce, kde Vaši předci žili.
Co se týče příbuzenské větve moravské, obraťte se prosím na Státní okresní archív Olomouc: http://www.archives.cz/zao/olomouc/index.php . Opět Vás čeká studium matrik, případně, pokud se dostanete do 17. století, Lánového rejstříku (http://krovak.webpark.cz/katastr/hiskat_ruly_morava.htm#rejstřík ).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.11.2013 13:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu