Soupis poddaných podle víry 1651
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o zaslání informace, zda je v některém Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 uvedena obec Cheznovice (okr. Rokycany).
V Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 pro Berounsko jsem obec Cheznovice nedohledal, v berní rule z roku 1654 pro Podbrdský kraj jsou Cheznovice uvedeny v držení Maximiliana hraběte z Martinic.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme Váš dotaz zaslaný prostřednictvím služby Ptejte se knihovny ze dne 22.2.2016.
Ve Vámi zmiňované publikaci (Soupis poddaných podle víry z roku 1651: Berounsko. 1. vyd. Praha: Státní ústřední archiv, 1995. 355 s. ISBN 80-85475-22-7.) bohužel Cheznovice opravdu uvedeny nejsou. (Cheznovice jsou zde uvedeny pouze v přiložené mapě).
Přestože obec jednoznačně spadá do oblasti Berounsko, byly dle Vašeho požadavku prohledány i ostatní nám dostupné svazky
Soupisu poddaných podle víry z roku 1951, ale bohužel v žádném z nich nejsou Cheznovice uvedeny.
Jedná se o následující tituly:
Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Boleslavsko 1. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 1994. 371 s. ISBN 80-85475-14-6.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Boleslavsko 2. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 1994. s. 372-715. ISBN 80-85475-14-6.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Čáslavsko 1. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 1999. 300 s. ; 20 cm. ISBN 80-85475-54-5.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651: Čáslavsko 2. 1. vyd. Praha: Státní ústřední archiv, 1999. 313 s., 1 mp. ISBN 80-85475-54-5.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651: Hradecko-Bydžovsko. 1
. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2000. 386 s. ISBN 80-85475-63-4.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651: Hradecko-Bydžovsko. 2. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2000. s. 387-776. ISBN 80-85475-63-4.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651: Hradecko-Bydžovsko. 3. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2000. s. 778-1158. ISBN 80-85475-63-4.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651: Hradecko-Bydžovsko. 4. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2000. s. 1159-1539. ISBN 80-85475-63-4.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651: Chrudimsko. 2. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv, 2001. s. 387-772. ISBN 80-85475-74-X.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651: Chrudimsko. 3. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv, 2001. s. 773-1156. ISBN 80-85475-74-X.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651: Kouřimsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv, 1997. 218 s. ISBN 80-85475-41-3.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Plzeňsko - Klatovsko 1. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv v Praze, 2003. 358 s. ISBN 80-86712-01-X.
Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Plzeňsko - Klatovsko 2. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv v Praze, 2003. s. 359-717. ISBN 80-86712-01-X.
Z důvodu momentální nedostupnosti nebyly procházeny soupisy z lokalit: Bechyňsko a Rakovnicko.
V monografii: Cheznovice 1379-1979: 600 let obce. Cheznovice: Městský národní výbor, 1979. 31 s. je co týče majitelů panství uvedeno na s. 4:
Ze 16. stol. není o Cheznovicích žádbá zpráva. Teprve počátkem 17. stol. v r. 1623 jsou doklady, že Cheznovice vlastnil Václav Pešík z Komárova, který byl věrným vyznavačem učení podobojí. Pro účast na stavovské vzpouře mu byla třetina majetku zkonfiskována a v tom byly i Cheznovice. V témže roce byl majetek prodán hraběnce Marii Slavatové, roz. Z Valdštejna. Po její smrti byl majetek postoupen hraběnce marii Eusebii z Martinic s tou výminkou, že honby na zvěř byly vyhrazeny ke královskému panství zbirožskému. Cheznovice pak vlastnil hrabě Maxmilián z Martinic a patřily panství hořovickému. Dalšími majiteli byli hr, Vrbnů a knížata Hanavští (1852-1945).
…v r. 1646 byly upřesňovány hranice hořovického panství.
Dále Vám můžeme doporučit digitalizované kroniky obce Cheznovice, které jsou vystaveny na webovém portálu Státního oblastního archivu v Plzni viz http://www.portafontium.eu/. Nejstarší kronika obce Cheznovice je však až z roku 1700.
Použité zdroje
katalogy: Souborný katalog České republiky a katalog Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje
webový portál Porta fontium
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
22.02.2016 11:23
Lenc píše:
Sobota 05.02.2022 11:37
Dobrý den,paní chtěl bych se Vàs ? Jestli existuje soupis poddaných Plzensko a Berounsko,kde by byla Ves Dýšina u u Horomyslic,hledám tam potomky z Dýšiny do rodokmenu.Předem děkuji a pozdravem Miroslav Lenc.Mohli by ste odpovědět na e mail.
PSK - admin píše:
Pondělí 07.02.2022 10:29
Dobrý den,
Informace o vsi Dýšina (Dejšina) pocházející ze Soupisu poddaných podle víry naleznete v Berní rule. Sv. 25, Díl III. Kraj Plzeňský.
Ves Dejšina (Dýšina, o. Plzeň-sever)
Zdroj: ČADKOVÁ, Iva a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda. Berní rula, Sv. 25, Díl III: Kraj plzeňský. V Praze: Státní ústřední archiv, 2003. s. 1037. ISBN 80-86712-04-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:42448c20-dc03-11e6-9964-005056825209
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu