Soupis poddaných
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda se vyskytuje v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 - Kouřimsko jméno Starý ??? Nejspíše by mohlo jít o vesnici Nová Ves nebo okolí(Postupice,Popovice ?). Nebo v Berní rule ? Děkuji za jakoukoliv odpověď
Odpověď
Dobrý den,
dle generálního rejstříku k Berní rule žili v kraji Kouřimsko tři sedláci s příjmením Starej (s příjmením Starý žádný). Ani jeden z nich ovšem nežil v blízkosti obce Nová Ves (jméno se vyskytuje kolem Českého Brodu (Lstibor, Mrzky ) a Sázavy (Úžice).
Oproti Soupisu poddaných podle víry evidovala Berní rula pouze osoby, které vlastnily movitý majetek. Nevylučujeme tedy, že v Soupisu poddaných by se jméno Starý (Starej) mohlo vyskytovat. Pro tuto obec se ovšem Soupis poddaných podle víry  nedochoval (obec není v rejstříku Soupisu poddaných podle víry z r. 1651. Kouřimsko uvedena). V tištěném vydání Soupisu poddaných podle víry jsou uvedeny dvě obce s názvem Nová Ves, v prvním případě se ovšem  jedná o Novou Ves u Kostelce n. Labem, jako druhá Nová Ves je zde uvedena Nová Ves u Kolína.
Je taktéž  možné, že Váš rod byl kolem roku 1651 (1654) usedlý v některé z okolních či vzdálenějších vesnic, které nebyly do Berní ruly či Soupisu poddaných podle víry zaneseny (či se zápis  z těchto lokalit nedochoval), popřípadě v dané době nesli Vaši předci jiné příjmení, neboť příjmení v dané době ještě nebyla zcela ustálená.
Odhalit původ předků bude ve Vašem případě pravděpodobně možné pouze na základě genealogického bádání přímo v linii Vašeho rodu.  Je třeba počítat i s tím, že se Vaši předci  mohli  i několikrát přestěhovat.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použitá literatura:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* KLÍMOVÁ, Helena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Kouřimsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv, 1997. 218 s. ISBN 80-85475-41-3.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2013 14:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu