Soupis duší 1651
Text dotazu
Dobrý den, mohu poprosit o výskyt příjmení Hovorka v soupisu duší z roku 1651 z obce Kobylí (Kouřimsko)?Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v Národní knihovně ČR máme dostupný následující titul:
* KLÍMOVÁ, Helena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Kouřimsko. 2., dopl. vyd. Praha: Národní archiv, 2008. 263 s. ISBN 978-80-86712-70-3.
V publikaci bohužel není uvedena žádní ves jménem Kobylí, procházeli jsme jak rejstřík, tak jsme také listovali celou knihou.
Hledali jsme také Kobylí na mapě, ale žádnou ves s tímto názvem jsme nenašli v okolí Kouřimi nenašli. Resp. zobrazilo se Kobylí v okrese Břeclav a dále jako místní názvy lokalit u Krnova, Bystřice (poblíž Benešova) a Poličky (poblíž Hlinska).
Co se týká Vámi požadované publikace Soupis duší, známé také jako Liber status animarum, jedná se o církevní soupisy, konkrétně relace farářů vznikající v českých zemích v souvislosti s postupem rekatolizace. Byly zřízeny za účelem kontroly vyznání obyvatelstva. Jejich vedení bylo pro pražskou arcidiecézi nařízeno pražskou synodou 1605; jejich počet však narůstá až po roce 1627. Seznamy duší byly vytvářeny v delších časových úsecích a měly evidovat veškeré obyvatele dané obce rovněž s udáním jejich věku a sociálního postavení.
Tyto dokumenty nemáme ve fondu Národní knihovny a bohužel volně na internetu se nám ani nepodařilo dohledat, kde by měly pro hledanou lokalitu Kouřimska být uloženy. Nalezli jsme však informaci, že dokumenty církevní povahy jsou ukládány do státních okresních archivů. Fondy oblastí Kouřim, Český Brod a Kolín jsou spravovány Státním okresním archivem v Kolíně, viz http://www.soapraha.cz/index.php?archiv=5. Doporučujeme Vám tedy se na archiv obrátit s dotazem, zda-li mají ve svém fondu Soupisy duší, příp. zda-li by Vás nasměrovali na instituci, která by je mohla vlastnit.
Zajímavé informace o historických pramenech potřebných např. pro sestavení rodokmenu naleznete např. na uvedených webových adresách:
* http://msgenealogie.webnode.cz/tvorba-rodokmenu/sestaveni-rodokmenu/info/
*
http://www.paleografie.org/UK/index.php?target=gallery302
*
http://www.paleografie.org/UK/index.php?target=gallery304
*
http://ebadatelna.soapraha.cz/pages/IndexPage?2
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2015 11:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu