soukromí dětí
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mají rodiče povinnost zařídit dětem své soukromí, tím myslím konkrétně dveře. Díky za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
domníváme, že rodiče nemají tuto povinnost, tzn. povinnost zajistit svým dětem soukromí např. dveřmi. Rodinné právo je od 1.1.2014 součástí nového Občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. Odkaz na zákoník naleznete např. na adrese http://zakony.centrum.cz/obcansky-zakonik-novy.
Zde v části 2. naleznete rodinné právo, kde jsou uvedeny povinnosti rodičů a dětí. Konkrétně zákon o rodině je poté uveden zde http://zakony.centrum.cz/zakon-o-rodine. Vámi uvedenou povinnost jsme při zevrubném projití zákoníku nikde nenašli. Doporučujeme Vám však tuto pasáž důkladně projít.
Např. zde naleznete následující pasáž:
Rodičovská zodpovědnost je souhrn práv a povinností
a) při péči o nezletilé dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj,
b) při zastupování nezletilého dítěte,
c) při správě jeho jmění.
Pokud tedy pro správný vývoj dítěte je potřeba zajistit mu soukromí, měli by rodiče toto zajistit.
Další zajímavé odkazy týkající se povinností rodičů a rodinného práva naleznete v následujících odkazech:
* http://www.6zs.cz/sites/default/files/pdf_soubory/prava_a_povinnosti_rodicu.pdf – dokument na webové stránce základní školy Šumperk
* http://zakony.centrum.cz/zakon-o-rodine - Zákon o rodině, Občanský zákoník platný od 1.1.2014
* http://obcanskyzakonik.justice.cz/ - Nový občanský zákoník a zde "rodinné právo"
* http://www.podnikatel.cz/zakony/novy-obcansky-zakonik/f4581004/#cast2-hlava1
Závěrem si Vás dovolujeme upozornit, že služba Ptejte se knihovny neslouží jako poradna pro právnické otázky, viz Pravidla formulace dotazu http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu/#pravidla. Pokud by přetrvávaly pochybnosti nad tím, co je a co není povinnost rodičů dle zákona, doporučujeme Vám obrátit se na právníky či právnické firmy, z nichž některé poskytují své služby zdarma, např. http://mojepravniporadna.cz/, http://www.pravni-rady.eu/bezplatna-pravni-poradna-online.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2014 09:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu