Soukromé očko
Text dotazu
Jaký je původ výrazu \"soukromé očko\" (proč zrovna \"očko\" a ne \"oko\"), kdy a kde se v češtině poprvé objevil? Zatím jsem zjistila, že jde zřejmě o překlad anglického výrazu \"private eye\", což by mělo být synonymum pro soukromého detektiva. Původ anglického originálu rovněž není zcela jednoznačný, podle jedné verze je výraz \"eye\" odvozen od loga Pinkertonovy detektivní agentury (otevřené oko s nápisem \"We never sleep\"), podle jiné se jedná o fonetickou odvozeninu od výrazu \"private investigator\", zkráceně \"PI\", čteno \"pí aj\".
Odpověď
Dobrý den,  bohužel se nám v dostupné literatuře nepodařilo nalézt informace o prvním výskytu českého výrazu "soukromé očko" a  jeho původu.  V angličtině bylo spojení "private eye" podle Oxford English dictionary poprvé použito v roce 1938 v povídce Raymonda Chandlera publikované v časopise Dime Detective Magazine. Oxford English dictionary zmiňuje i spojení s Pinkertonovou detektivní agenturou.
The Oxford English dictionary. Vol. 5, 12. Oxford : Clarendon Press : Oxford University Press, 1989. p. 626 (vol. 5), 516 (vol. 12). ISBN 0-19-861186-2.
- soucasti hesel jsou citace, ktere ilustruji uziti slov v danem vyznamu, citace jsou usporadany  chronologicky, nejprve jsou uvedeny nejstarsi pisemne dolozena uziti
* private detective, investigator - a detective who is engaged privately and is not a member or an official police force. Also (orig. U.S.) in colloq. and slang collocations, as private dick; private eye
1938 - R.Chandler in Dime Detective June 23/1 We don´t use any private eyes in here. So sorry.
1939 - R.Chandler XVIII 127 Ohls pulled a chair up and sat down and said: ´Evening, Cronjager. Meet Phil Marlowe, a private eye who´s in a jam´.
* eye - applied to a person who uses his eyes on behalf, or instead, of another. spec. a detective agency or a detective, esp. one
1836-48 - B.D.Walsh Aristoph. 17 note, The Kings of Persia had certain officers who were called "his Eyes".
1914 - Jackson & Hellyer Vocab. Criminal Slang 31  Eye (the), ... The Pinkerton Detective Agency, an operative of the Pinkerton Detective Agency.
Example: ´Blow this joint, it´s protected by the Eye´.
1955 - Publ. Amer. Dial. Soc. XXIV. 141 The [Pinkerton Detective] Agency is called  the eye, from its trademark, the all-seing eye.
Collins Cobuild English Dictionary. London : HarperCollins, 1995. s. 1309.
ISBN 0-00-375029-9.
* private eye, private eyes. You can refer to a private detective as a private eye, especially when he or she  is a character in a film or story; an informal expression.  [priklad uziti:] Harmon plays  private eye hired by Mimi Rogers to investigate her husband´s disapperance.
V životopisu Raymonda Chandlera není zmíněno, že by právě on poprvé výraz "private eye" užil. Na s. 80 je citován úvodník časopisu Black Mask, kde je použito spojení "soukromé očko". Bohužel nemáme k dispozici originální časopis Black Mask, takže nedokážeme určit, zda bylo již  v originále použito spojení "private eye" nebo zda bylo použito až v českém překladu.
HINEY, Tom. Raymond Chandler : životopis. Praha : BB art, 2003. I287 s. SBN 80-7341-109-1.
s. 96 - ... Chandler kromě toho už nepsal jenom pro Black Mask. Vycházel soupeřící časopis - lépe platící - s názvem Dime Detective Magazine, jehož vydávání podpořil úspěch Black Mask. Začal do něj psát po Shawově rezignaci na vedoucí místo v Black Mask v roce 1936. ...
s. 80 - ... V jiném úvodníku [v casopise Black Mask], který vyšel v roce 1933 ve stejném čísle jako Chandlerův první publikovaný příběh, Shaw [vedoucí časopisu Black Mask] napsal, že chce mít postavy, které krvácejí, jsou-li zraněné ... Pokračoval pochvalou povídek uveřejněných v onon čísle, doporučil  také Chandlerův první pokus  pod názvem Vyděrači nestřílejí: "Soukromé očko z Chicaga na stopě velké hry, kterou hrají gangsteři z Pobřeží." V prosinci 1933, když toto číslo vyšlo, ...
V českých výkladových slovnících jsme výraz soukromé očko, respektive očko nalezli nejčastěji v souvislosti s policejním či kriminálním slangem. Původ spojení zde není uveden. Doporučili bychom Vám proto obrátit se na Ústav pro jazyk český - http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
SOCHOVÁ, Zdeňka ; POŠTOLKOVÁ, Běla. Co ve slovnících nenajdete. Praha : Portál, 1994. s. 118. ISBN 80-7178-000-6.
očko - zdrob. nově  ve význ. slang 1. (dř.) soukromý detektiv, 2. pracovník tajné policie pověřený sledováním  někoho: praktiky bdělých oček zdrob. - zdrobnělina význ. - význam, významový dř. - dříve, dřívější
HUBÁČEK, Jaroslav. Malý slovník českých slangů. Ostrava : Profil, 1988. s. 116.
očko - slang pracovníků bezpeč., policejní slang - člen kriminální služby konající službu v civilu.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2007 18:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu