Soukromá pošta v Litoměřicích mezi lety 1867-1869
Text dotazu
nemáte informace o soukromé poště v Litoměřicích mezi lety 1867-1869? Udávejně tam E.I Hofer provozoval místní přepravu a dokonce vydal dvě emise známek. Našel jsem zmínku ve věstníku Terezína (1 odstvec), Poštovní muzeum nemá nic. Byla by u Vás možnost něco najít?
Odpověď
Dobrý den,
v rámci fulltextového vyhledávání v systému Kramerius se nám podařilo dohledat článek:
* [ná]. Jediné soukromé "poštovní" známky v Čechách. Lidové noviny. r. 49, č. 121 (7.3.), 1941. s. 4.
První věta článku uvádí další možný zdroj informací. Píše se zde:
"Sammler Schau přinesla ve čtvrtém čísle 20. února t. r. historii jediných soukromých "poštovních" známek, které byly na výstavě v Litoměřicích
(Leitmeritz) u příležitosti "Tag der Briefmarke" vystaveny, a jež jsou majetkem musea v Litoměřicích."
Dle Souborného katalogu ČR - Seriály (http://sigma.nkp.cz/cze/skcp), vlastní periodikum Sammler Schau v České republice pouze Poštovní muzeum v Praze.
S dotazem na poštovní známky a historii spedičního podniku Ed. A. Hofra se můžete obrátit také na Oblastní muzeum v Litoměřicích:
http://www.muzeumlitomerice.cz/
V článku se o "poště" a známkách mimo jiné píše:
"Avšak podnikavý Ed. A. Hofer, který přesídlil do Litoměřic ze Štýrského Hradce (Graz), v Litoměřicích si zřídil ústav veřejných posluhů, pokusil se o zřízení soukromé "pošty" místní a svůj úmysl zahájil hned velkoryse tím, že vydal sérii známek roku 1867. Tyto známky byly různých formátů, obdélníku, trojúhelníku, čtverce a osmiúhelníku. Kromě hodnotových číslic, jména podnikatele "Höfer" a města "Leitmeritz" byly známky opatřeny nápisy "Express für Lokalbriefe". Série obsahovala pět hodnot v jedenácti barvách, tedy celkem 55 druhů, které měly podle barvy různá určení. Roku 1869 pokusil se Hofer o nové vydání známek. Nová série byla tištěna na bílém papíře v pestrých barvách a obsahovala deset různých známek v hodnotách od jednoho do padesáti krejcarů. Tehdejší poštovní správa udělala však Hofrově soukromé poště čáru přes rozpočet dříve nežli se dostala do proudu."
Celý článek je dostupný z počítačů Národní knihovny ČR v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.04.2010 14:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu