soudnička
Text dotazu
Dobrý den, právě píšu bakalářskou práci na téma soudnička a ráda bych věděla, jestli jsou někde k sehnání staré noviny (konkrétně Národní listy a Lidové noviny) a jestli nevíte v kterém vydání bych měla konkrétně hledat. Mám zmapovat její celkový vývoj. Děkuji
A ještě jsem se chtěla zeptat jestli nemáte starší vydání Lidových novin nebo Národních listů v elektronické nebo knižní podobě. Nebo jestli se nedají někde sehnat? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, vývoj soudniček v českém tisku je stručně popsán například v Encyklopedii literárních žánrů. (MOCNÁ, Dagmar. Encyklopedie literárních žánrů. 1. vyd. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2004. ISBN   80-7185-669-X)
K Vaší práci byste mohla využít i následující publikace:
* ŠTORKÁN,  Karel. Česká soudnička, její proměny a právní aspekty : určeno pro posl. fak. žurnalistiky. 1. vyd. Praha : SPN, 1988.
* České soudničky, aneb, Copak je to platný : [výbor ze soudniček českých autorů / odborná spolupráce a doslov Jaroslava Janáčková ; medailonky autorů Hana Chovancová]. v tomto souboru 1.vyd. Praha : Lika klub : Knižní klub, 2002. ISBN 80-86069-19-2 (Lika klub : váz.),  80-242-0746-X (Euromedia Group - Knižní klub : váz.)
* Dámy kradou také a jiné soudničky : dekameron soudniček. 2. vyd. Praha : Panorama, 1990. ISBN 80-7038-175-2.
* POLÁČEK, Karel. Soudničky. 1. vyd. [Praha] : Nakladatelství Franze Kafky, 1999. ISBN 80-85844-62-1 (váz.).
* HERMANN, Ignát. Ze soudní síně. 1.vyd. Praha : Československý spisovatel, 1984.
* 141 soudniček českých autorů. 1. vyd. Praha : Odeon, 1968.
* TĚSNOHLÍDEK, Rudolf. Mrtvý u kříže a jiné soudničky. 1. vyd. Ostrava : Profil, 1971.
* ŠIMEČEK, František. Na bařinách života a jiné příběhy ze soudní síně. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1981.
* Padesátka Lidových novin : výběr z "Večerů" Lidových Novin (1911-1914) a ze soudniček Rudolfa Těsnohlídka. V Brně : Lidové Noviny, 1943.
* TĚSNOHLÍDEK, Rudolf. Surovost z něžnosti a jiné soudničky. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1982.
(Další vhodnou literaturu můžete dohledat v Online katalogu Národní
knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc, Souborném katalogu ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/skc či Jednotné informační bráně: www.jib.cz )
Zajímavý je i článek o vývoji soudniček na stránkách Českého rozhlasu:
http://www.rozhlas.cz/skolniportal/spolecnost/_zprava/415848
Pří vyhledávání dalších vhodných zdrojů by Vám rovněž mohly pomoci katalogy Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/index2.php
Národní listy a Lidové noviny jsou v digitální podobě přístupné v rámci systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do;jsessionid=9E386DE17C11591F2DBE0D6D44B5A076. Vydání do roku 1880 jsou volně přístupná v plném textu i mimo Národní knihovnu ČR, po roce 1880 je plný text periodika dostupný pouze z počítačů Národní knihovny ČR (Referenční centrum), od tohoto roku se na dokumenty vztahuje autorské právo. V systému je možné použít fulltextového vyhledávání i mimo knihovnu.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.09.2009 17:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu