soudní znalec
Text dotazu
Dobrý den,
chci se zeptat jak se člověk může stát soudním znalcem v oboru výpočetní
technika, zda existují nějaké znalecké kurzy a kdo je pořádá.
Odpověď
Dobrý den,
soudní znalec ve smyslu zákona č. 36/1967 Sb., o znalcích a tlumočnících, je osoba, kterou do této funkce pro konkrétní obor, odvětví a specializaci jmenoval ministr spravedlnosti nebo předseda krajského soudu, který k tomu byl ministrem pověřen. Zmíněný zákon a prováděcí vyhláška ministerstva spravedlnosti č. 37/1967 Sb. stanoví podmínky a způsob jmenování, například požadovanou kvalifikaci a praxi. Znalec je oprávněn zpracovávat znalecký posudek. Znalci jsou jmenování pro mnoho oborů i velmi konkrétních specializací. Znalce může ke jmenování navrhnout státní orgán či různé organizace, ale může o to i požádat osoba sama za sebe. Znalec musí před výkonem funkce složit předepsaný slib, který zahrnuje i nestrannost a mlčenlivost.
Pokud jde o kursy pro znalce v oboru výpočetní technika, doporučujeme obrátit se s Vaším dotazem na některou střední nebo vysokou školu, u kterých je pravděpodobné, že takové kurzy pořádají, např.
Soukromou střední školu výpočetní techniky v Praze na Proseku, http://www.sssvt.cz/  anebo na české vysoké učení technické v Praze 6-Dejvicích, https://www.cvut.cz/proc-studovat-na-cvut .
Pro ověření znalostí doporučujeme obrátit se na Komoru soudních znalců https://www.kszcr.cz/ , anebo na soud v místě Vašeho bydliště.
Ministerstvo spravedlnosti má ve své evidenci i kolonku znalců výpočetní techniky, http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm .
užitečné odkazy :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soudn%C3%AD_znalec
https://justice.cz/web/msp/znalci-znalecke-ustavy-a-tlumocnici
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.01.2012 15:33
Alena Takácsová píše:
Neděle 26.04.2015 11:56
Dobrý den,
poradíte mi, kam se obrátit v případě, že hledám způsob stát se znalcem či soudním znalcem v oboru zahradnictví? Jaké podmínky musí být splněny, atd. Děkuji za odpověď,
Takácsová
PSK - admin píše:
Pondělí 27.04.2015 15:19
Dobrý den,
odpověď jsme vám poslali na e-mailovou adresu a naleznete ji také v archivu PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/soudni-znalec-1.
S pozdravem
Služba Ptejte se knihovny
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu