současné umění a společnost
Text dotazu
Dobrý den, hledám nějakou literaturu, současnou i historickou, kde bych našel odpověď na následující otázku: Jak reaguje umění na změny ve společnosti? například politické, katastrofy atd. asi spíše nějaká filosofická literatura předpokládám, ideálně kdyby bylo možné vypsat více variant literatury. díky za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
našla jsem v souborném katalogu několik titulů, které by vás mohly zajímat.
Pokud nebudou ve vaší knihovně, můžete si je objednat z jiné knihovny formou meziknihovní výpůjční služby.
Pokud byste potřeboval podrobnější informaci, asi byste se měl obrátit na nějakou vědeckou knihovnu a požádat o zpracování placené rešerše.
S pozdravem
Jana Krupová, Městská knihovna Kolín, studovna
1/
Živly v nás : katastrofa a její obraz v kultuře 19. století : výstava :
Západočeská galerie v Plzni, Výstavní síň "13", 26.2.-22.5.2016 / autorky textů Eva Bendová, Kateřina Piorecká
Nakladatel       V Plzni : Západočeská galerie, 2016
Popis (rozsah)       75 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 27 cm
2/
Sjezd českých historiků umění (4. : 2012 : Brno, Česko)
Název       Umění a politika : sborník 4. sjezdu historiků umění : Brno,
13.-14. září 2012 / Ondřej Jakubec, Radka Miltová (eds.)
Vydání       1. vyd.
Nakl. údaje       Brno : Barrister & Principal : Masarykova univerzita, 2013
Popis (rozsah)       381 s. : il., faksim. ; 24 cm
3/
Linhart, Lubomír, 1906-1980
Název      Umění bojující / [Text Lubomír Linhart]
Nakl. údaje       Praha : Sekretariát výstavy "Umění bojující", [1958]
Popis (rozsah)       37 s. : il.
4/
Hlavní záhlaví       Bartlová, Milena, 1958-
Název       Budování státu : reprezentace Československa v umění,
architektuře a designu = Building a state : the representation of
Czechoslovakia in art, architecture and design / Milena Bartlová, Jindřich
Vybíral a kol. ; překlad: Daniel Morgan
Vydání       Vydání první
Nakladatel       Praha : UMPRUM, 2015
Popis (rozsah)       381, 136 stran : ilustrace, mapy, portréty, plány,
faksimile ; 31 cm
5/
Benn, Gottfried, 1886-1956
Název       Dórský svět : zkoumání o vztahu umění a moci / Gottfried Benn ;
[z německého originálu ... přeložil O. Vochoč]
Nakl. údaje       V Praze : Délský potápěč, 2013
Popis (rozsah)       117 s. ; 21 cm
6/
Hlavní záhlaví       Blümlová, Dagmar, 1949-
Název       Čas optimismu a ctižádostivých nadějí : prezentace a
reprezentace české vědy a kultury v prvním desetiletí samostatného státu
(1918-1929) / Dagmar Blümlová a kol.
Nakl. údaje       České Budějovice : Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
: Společnost pro kulturní dějiny, 2009
Popis (rozsah)       419 s. : il., portréty, faksim. ; 21 cm
7/
Červinka, František, 1923-1981
Název       Česká kultura a okupace / František Červinka
Vydání       Vyd. 1.
Nakl. údaje       Praha : Torst, 2002
Popis (rozsah)       153 s. ; 20 cm
8/
Kultura jako nositel a oponent politických záměrů : německo-české a
německo-slovenské kulturní styky od poloviny 19. století do současnosti /
Dušan Kováč ... [et al.] (eds.)
Nakl. údaje       V Ústí nad Labem : Pro Česko-německou a Slovensko-německou
komisi historiků vydává nakl. Albis international, 2009
9/
Název       Moudrý panovník v čase katastrof : po stopách císaře Karla IV.
mezi Prahou a Norimberkem / Jiří Fajt, Jan Šícha (eds.)
Nakladatel       V Praze : Národní galerie ; Augsburg : Haus der Bayerischen
Geschichte, [2016]
Copyright       ©2016
Popis (rozsah)       126 stran : ilustrace (převážně barevné), mapy ; 27 cm
Popis (rozsah)       545 s. : il., portréty ; 23 cm
10/
Hnídková, Vendula, 1978-
Název       Národní styl, kultura a politika = [National style, arts and
politics] / Vendula Hnídková, [Jindřich Vybíral]
Vydání       Vyd. 1.
Nakl. údaje       V Praze : Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2013
Popis (rozsah)       187 s. : il. (převážně barev.), portréty, faksim. ; 26
cm
11/
Teige, Karel, 1900-1951
Název       Zápasy o smysl moderní tvorby : studie z třicátých let / Karel
Teige ; [komentář napsali Jiří Brabec a Vratislav Effenberger, který je i
autorem závěrečné studie]
Vydání       2. vyd.
Nakl. údaje       Praha : Společnost Karla Teiga, 2012
Popis (rozsah)       743 s. : il., faksim. ; 21 cm
12/
LinkČlověk a společnost 19. století tváří v tvář katastrofě (sympozium)
(2016 : Plzeň, Česko)
Název       LinkČlověk a společnost 19. století tváří v tvář katastrofě :
sborník příspěvků z 36. ročníku mezioborového sympozia k problematice 19.
století : Plzeň, 25.-27. února 2016 / uspořádali Martin Hrdina, Eva Bendová
a Kateřina Piorecká
Vydání       Vydání první
Nakladatel       Praha : Academia, 2017
Popis (rozsah)       375 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh :
ilustrace (některé barevné), faksimile ; 21 cm
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Kolín
Datum zadání dotazu
10.03.2017 20:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu