Sokolske pochody (písně, zpěvníky)
Text dotazu
Dobry den, stare sokolske pisne/pochody vetsinou z 1.republiky maji prevazne libive melodie a krasne vlastenecke texty (napr.: 6. cervence na Strahovskych hradbach, Slys polnice zni, Nuz vzhuru vzletni sokole, Jdou sokolske siky jdou, Spejme dal statne dal za sokolskym praporem, Kupredu vzletem sokolim a mnoho dalsich). Presto upadaji v zapomneni a nikde na Internetu se mne nepodarilo nalezt plne texty, noty, autory, natoz pak odkaz na jejich pripadne souborne vydani. Utrzky a melodie nekterych pisni si pamatuji jeste od rodicu. Je Vam znamo jestli sokolske pisne byly v poslednich letech nekym souborne vydany nebo muzete uvest nejaky jiny pramen? Dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobrý den,
co se sokolských písní týče, vyšel poslední dobou pouze:
Sokolský zpěvník [hudebnina] : XII. všesokolský slet Praha 1994. Praha : Bärenreiter Editio Supraphon, 1994 ( k objednání ve Studovně hudebního oddělení NK ) a zvukový záznam:
Velký dechový orchestr Supraphonu. Sokol Marches [zvukový záznam] = Sokolské pochody. Praha : Panton, p1994 ( k objednání do Studovny audia - videa NK přes katalog NKC )
Existuje ovšem řada zpěvníků z přelomu 19. a 20. století a období 1.republiky. Jsou to například:
ČERVENKA.J.Český zpěvník. V Telči : E. Šolc, [okolo 1910]
LEGER, Karel. Sokolské básně a písně. V Kolíně : Sokolská župa Tyršova na středním Labi : Tělocvičná jednota Sokol, Kolín, 1931
Sokolské verše, písně a proslovy. 2. vyd. V Kroměříži : Vzdělávací sbor sokolské župy hanácké, 1928 ( Tyto knihy jsou k objednání do Všeobecné studovny NK přes katalog NKC)
ČERVENKA.J.Veselý borec : společenský zpěvník sokolský. Praha : Emil Šolc, [1918-] ( k objednání do Všeobecné studovny přes Naskenované katalogy
(KATIF) - cesta k lístku: I.katalog, CLAS-ČERVH, ČERNOV-ČERVH, č.lístku 1022 - v horní liště - Objednat titul)
PROCHÁZKA, Rudolf. Sokolský zpěvník : Písně sokolské a národní : [Slova i nápěv]. 2. vyd. Praha : Čs. obec sokolská, [1927] ( k objednání do Všeobecné studovny NK přes Naskenované katalogy (KATIF): I.katalog. PLAUT - PŘEDM,PROCES - PROCI, č.lístku 1226 )
Starší zpěvníky již patří mezi jednotky zvláštního ochranného režimu. Čtenáři NK jsou dostupné, ale jejich zpřístupnění podléhá určitým pravidlům:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_zor_rad.htm Více informací Vám poskytnou pracovníci Haly služeb - Informace.
Jsou to například zpěvníky:
Veselý zpěvák : společenský zpěvník Sokolský / sestavil P.Š.T-ý. 6., změn. vyd. V Praze : Alois Hynek, [1889]
NEUBERT.A. Sokolský zpěvník výletní. 2. vyd. V Jilemnici : A. Neubert, [1898?] POLENSKÝ.F. Sokolský zpěvník pochodový s nápěvy. Na Smíchově : F. Polenský, 1895
ČERVENKA.J. Sokolský zpěvník. V Lounech : Th. Venta, [1898] Sokolský zpěvník. 2., opr. a rozš. vyd. V Strakonicích : J. Pavelec, 1894
Podrobnější informace a další publikace jsou k dohledání v katalogu Národní knihovny (NKC):
http://sigma.nkp.cz/F/ (například pod heslem ( v kolonce - KOMBINACE SLOV ): sokol?, kolonka ZPŘESNIT: písně apod.)
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.10.2007 11:24
Filip Uzel píše:
Sobota 16.07.2022 21:18
Dobrý den, v roce 1994 vyšlo album "V nový život - sokolské pochody", které nahrála Ústřední hudba armády ČR. Vyšla i zpívaná verze, pokud si dobře pamatuji nazpívaná Khünovým pěveckým sborem. Můžete mi prosím sdělit více info o této nahrávce? Zda vyšla jen na MC nebo i CD?
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 19.07.2022 09:56
Dobrý den,
co se týče zvukových záznamů sokolských pochodů z roku 1994, v knihovních katalozích jsme našli dva záznamy, které nazpíval Sbor Lubomíra Pánka. Možná jste tedy měl na mysli tyto nahrávky. Jeden záznam je na kazetě, druhý na kompaktním disku.
SBOR LUBOMÍRA PÁNKA. Sokol marches = Sokolské pochody [zvukový záznam]. [Praha: Panton, 1994]. 1 zvuková kazeta (33:55).
Trvalý odkaz na záznam v online katalogu NK ČR: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]02435945&local_base=NKC
SBOR LUBOMÍRA PÁNKA. Sokol marches = Sokolské pochody [zvukový záznam]. Praha: Panton, ℗1994. 1 zvuková deska (33:55).
Trvalý odkaz na záznam v online katalogu NK ČR: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00774805&local_base=NKC
Uvedenou nahrávku se nám také podařilo najít volně dostupnou na internetu - https://search.alexanderstr[…]ches-sokolsk%C3%A9-pochody.
S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu