sociologie, holocaust, Osvětim, gulag, životní způsob
Text dotazu
Dobrý den. Potřebovala bych poradit, zda existují nějaké další knihy či články zabývající se holocaustem, avšak z pohledu sociologie, mimo "Modernita a holocaust" od Baumana, "Eichmann v Jeruzalémě" od Arendtové. Dále jsem se chtěla zeptat, jestli existují nějaké sociologické práce na téma sovětských koncentračních táborů -gulagů. Knihy bych ráda využila k diplomové práci, přičemž bych se chtěla zaměřit na formu nátlaku, donucení, životního způsobu. A to jak v koncentračním táboře, tak v gulagu. Proto prosím také o literaturu týkající se životního způsobu. Děkuji za Váš čas a Vaši pomoc
Odpověď
Dobrý den,
pro dohledání literatury Vám doporučujeme využít volně dostupné katalogy na adrese http://aleph.nkp.cz/F, především Souborný katalog ČR, katalog Národní knihovny ČR, Českou národní bibliografii a  článkovou bázi ANL (české články od r. 1991). Ukázkou Vám uvádíme některé z vyhledaných titulů, nejedná se o kompletní seznam, neboť to by se již jednalo o placenou službu - rešerši (http://www.nkp.cz/sluzby/reserse).
Dokumenty týkající se koncentračních táborů a holocaustu jsme vyhledávali zadáním klíčových slov holocaust a sociologie (případně sociolog* se znakem * pro pravostranné rozšíření slova):
Epstein, Helen. Děti holocaustu. 1. vyd. Praha: Volvox Globator, 1994. 235 s. ISBN 80-85769-27-1.
* Klíčová slova: holocaust - hledisko psychologické - literatura faktu * holocaust - hledisko sociologické - literatura faktu
* Adler, Hans Günther. Terezín 1941-1945: tvář nuceného společenství. 1. vyd. souboru. Brno: Barrister & Principal, 2006-2007. 3 sv. ISBN 80-7364-024-4.
Klíčová slova: koncentrační tábory -- Česko -- 1939-1945 * holocaust, 1939-1945 -- Česko * Židé -- perzekuce -- 1939-1945 * koncentrační tábory -- dějiny * koncentrační tábory -- sociologické aspekty * koncentrační tábory -- psychologické aspekty
* Gerson, Judith Madeleine, ed. a Wolf, Diane L., ed. Sociology confronts the Holocaust: memories and identities in Jewish diasporas. Durham: Duke University Press, 2007. xi, 407 s. ISBN 978-0-8223-3982-3.
Obsah: http://catdir.loc.gov/catdir/toc/ecip077/2006101924.html
* Melson, Robert. Revolution and genocide: on the origins of the Armenian genocide and the Holocaust. Chicago: University of Chicago Press, 1992. xxi, 363. ISBN 0-226-51990-2.
Klíčová slova: genocida -- sociologické aspekty *  Arménie, genocida, 1915-1923 * holocaust, 1939-1945 * Židé -- perzekuce -- 1939-1945
* Bauman, Zygmunt. Sociologie po "holocaustu"; Sociologie a postmoderna. [Praha]: Ústav pro filozofii a sociologii ČSAV, 1989. 67 s. Informace k prognózám sociálního rozvoje; 33/1989.
Klíčová slova: Holocaust * Postmoderna * Sociologie * Židé
* Sofsky, Wolfgang. Die Ordnung des Terrors: das Konzentrationslager. 3. Aufl. Frankfurt am Main: Fischer Taschenbuch Verlag, 1999, ©1993. 390 s. Fischer. <<Die >>Zeit des Nationalsozialismus; 13427. ISBN 3-596-13427-7.
* Maršák, Jan. Popírání holocaustu jako sociální hnutí [rukopis]. 2004. 30 l. Klauzurní práce--Masarykova univerzita v Brně, Fakulta sociálních studií, 2004.
Pozn. vysokoškolská práce
Při obdobném hledání titulů k tématu gulagy jsme bohužel knihy přímo související se sociologií nenašli (klíčová slova např. gulag*, Sovětský svaz, tábor*, sociolog* apod.), i přesto se však domníváme, že uvedené knihy by svým obsahem pro Vás mohly být užitečné. Každopádně bylo nejlepší, pokud byste si knihy vyhledala sama zadání těch klíčových slov, které nejvíce odpovídají tématu práce, a které znáte nejlépe Vy sama.
* Applebaum, Anne. Gulag: dějiny. Vyd. 1. Praha: Beta-Dobrovský, ©2004. 604 s., [16] s. obr. příl. Historie. ISBN 80-7306-152-X.
Článek o knize na základě kterého se domníváme, že by pro Vás mohla být užitečná http://art.ihned.cz/c1-61476370-applebaum-gulag
* Viola, Lynne. Neznámý Gulag: ztracený svět Stalinových zvláštních osad. Praha: Naše vojsko, 2012. 318 s., [12] s. obr. příl. ISBN 978-80-206-1257-1.
* Bogumił, Zuzanna. Pamięć GUŁagu. Kraków: TAiWPN "Universitas", 2012. 376 s. [13] l. obr. příl. ISBN 97883-242-2210-0.
Klíčová slova: pracovní tábory -- Sovětský svaz * sociální paměť -- Rusko -- 20.-21. stol. *  sociální paměť -- Sovětský svaz
* Solonevič, Ivan Luk'janovič. Koncentrační tábor: Rusko. 2. vyd., (V tomto překladu 1.). V Praze: Bystrov a synové, 2000. 357 s. Přátelé národní knihovničky. Žaluji; sv. 4. ISBN 80-85980-20-7.
Klíčová slova: političtí vězni -- Sovětský svaz * politická perzekuce -- Sovětský svaz * koncentrační tábory -- Sovětský svaz * pracovní tábory -- Sovětský svaz * literatura faktu
* Polák, František. Jak žili a umírali sovětští otroci. New York: F. Polák, 1960. 306 s.
Klíčová slova: Sovětský svaz * dějiny * politické režimy * komunistický režim * lidská práva * zločiny proti lidskosti * perzekuce * pracovní tábory * tábory nucených prací * každodenní život * vězni * Češi * Polák, František * vlastní vzpomínky
Obdobně můžete vyhledávat české články od r. 1991 v bázi ANL (http://aleph.nkp.cz/F); pokud by Vás zajímaly také články z cizích odborných periodik, nejlépe by bylo využít licencované online databáze, které má jistě vysoká škola, kterou studujete, předplacené, zeptejte se ve vaší knihovně. Pro představu se můžete podívat na seznam těchto zdrojů dostupných pro uživatele registrované v NK ČR (http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju), pokud jste naší čtenářkou, můžete je také využívat.
Dalším zajímavým zdrojem by pro Vás mohla být volně dostupná Jednotná informační brána (www.jib.cz), díky které můžete vyhledávat v širokém spektru knihoven i oborů; pro dohledání zahraničních článků z volných i licencovaných zdrojů je užitečným nástrojem JIB+ (www.jib.cz/jibplus).
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.03.2014 17:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu