sociálními aspekty klasifikace
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o zodpovězení následujícího dotazu: Existuje v českém prostředí autor, který by se nějakým způsobem zabýval sociálními aspekty klasifikace a kategorizace, jako např. Geoffrey C. Bowker ve své knize Sorting Things Out: Classification and its Consequences? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
monografii či článek českého autora, který by se konkrétně věnoval sociálním aspektům klasifikace a kategorizace, se nám bohužel nalézt nepodařilo.
Z dalších zahraničních publikací se danému tématu věnují mimo jiné knihy:
* Standards and their stories : how quantifying, classifying, and formalizing practices shape everyday life / edited by Martha Lampland and Susan Leigh Star. - 1st published 2009. - Ithaca : Cornell University Press, 2009.
* ANDREJENKOV, Vladimir Georgijevič et al. Typologie a klasifikace v sociologických výzkumech. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1989.
* Typologies and taxonomies : an introduction to classification techniques / Kenneth D. Bailey. - Thousand Oaks : Sage Publications, c1994.
Z hlediska sociální stratifikace se kategorizaci a klasifikaci věnuje i několik knihy českých sociologů:
Např:
* Šafr, Jiří, ed. Sociální distance, interakce, relace a kategorizace: alternativní teoretické perspektivy studia sociální stratifikace. 1. vyd. Praha: Sociologický ústav Akademie věd České republiky, 2008. 145 s. ISBN 978-80-7330-146-0.
* BAYER, Ivo, ŠAFR, Jiří a VOJTÍŠKOVÁ, Kateřina. Přístupy k sociologickému zkoumání kultury a stratifikace. 1. vyd. Praha: CESES FSV UK, 2007. 75 s. Studie CESES. Teoretik, 3/2007. ISBN 978-80-254-5035-2.
* ŠANDEROVÁ, Jadwiga. Sociální stratifikace: problém, vybrané teorie, výzkum. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2000. 172 s. ISBN 80-246-0025-0.
Literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Katalogu Sociologického ústavu AV ČR:http://www.soc.cas.cz/departments/cz/18/55/Knihovna.html,  Online katalogu Národní knihovny ČR:http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, Jednotné informační brány: http://www.jib.cz . Články:  přes databázi  ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících: http://aleph.nkp.cz/cze/anl, zahraniční články:  licencované článkové databáze - pro uživatele Národní knihovny ČR jsou dostupné následující databáze:http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3#vzdaleny Většina z nich je přístupná i přes vzálený přístup: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 09:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu