sociální role
Text dotazu
Co jsou to sociální role, rozdělení, zvláštní důraz na konflikt a křížení sociálních rolí. Jaké jsou sociální role v současné postmoderní době a jak se změnily oproti minulosti.
Odpověď
Termin "socialni role" uvedl do sociologie R. Lanton (1935) v souvislosti s pojmem socialniho statusu. Socialni roli nazyvame souhrn ocekavanych jednani vuci jedinci, ktery zastava urcitou socialni pozici. Metafora role vychazi z pojeti spolecnosti jako "jeviste", na kterem se prava, privilegia a povinnosti spojene s urcitou socialni pozici (tzv. socialni text) meni v konkretni predvidatelne chovani. Socialni role ridi jedincovo chovani v jeho socialni pozici skrze ocekavani "publika". Nositel role tato ocekavani vnima, interpretuje a pak prevadi do konkretniho chovani. Svym socialnim rolim se jedinec uci v procesu socializace. Jedinec muze pojeti role pozmenit, emancipovat se od ni nebo prosadit sve vlastni pojeti role.
Neexistuje-li ve spolecnosti shoda ohledne jasneho roloveho ocekavani, jde o ambiguitu - dvojznacnost roli.
Rolova ambivalence oznacuje protichudna ocekavani vuci jednomu nositeli role.
Rolova dispozice (role disposition) jsou predpoklady nebo osobni sklony k prevzeti socialni role v nejake situaci.
Rolova distance (role distance, pojem uveden E. Goffmanem) je stupen toho, nakolik se jedinec distancuje od sve role (napr. starsi dite jezdici na kolotoci, pro ktere je uz takova zabava neprimerena).
Rolove pretizeni (role overload) nastava, kdyz je "akter" zamestnan tolika rolemi, ze neni schopen primerene dostat vsem povinnostem, v dusledku ceho trpi stresem a neschopnosti jednat.
Rolovy tlak (role pressure) je silne ocekavani vychazejici ze strany partnera (osoby, skupiny) nebo pretizeni nositele role protikladnymi ocekavanimi, ktera nositel nemuze naplnit.
Krizeni role (role - hybridisation) je prenesenim vzorce chovani jedne role na jinou roli (cimz vznika nova role).
Jednotlive role nemaji stejnou vahu (vyznam). Mohou se vzajemne doplnovat, podporovat, stejne tak jit spolu do konfliktu. v konfliktich pripadech mohou role bourat identitu jednotlivce a odosobnovat vztahy. Rozlisujeme intrapersonalni konflikty (odehravaji se na urovni nositele role) a interpersonalni konflikty (mezi nositelem role a jeho okolim.
Role maji funkci fixacni a operativni, umoznujici expresivni reseni problemu. Lze je (podle S. F. Nadela) klasifikovat takto: pripsane nerelacni (napr. vek), relacni (napr. pribuzenstvi), ziskane nerelacni vyjadrujici vlastnost (napr. radce), ukol (ucitel), expresi (umelec); relacni symetricke (partner) nebo asymetricke (vedouci). Podle normativni povahy mohou byt urceny kulturnimi, k osobe vztazenymi normami, mocenskymi, k organizaci vztazenymi normami a interakcnimi, k situaci vztazenymi normami. Teorie roli je kritizovana za to, ze v tomto nejednotne definovanem pojmu vyjadruje presocializovane pojeti jedince (D. H. Wrong), odtrhuje jej od spolecnosti nebo naopak ztotoznuje realitu socialni role s osobni realitou. Klasicke pojeti socialni role popira moderni feministicka teorie.
Zdroje:
Geist, B.: Sociologicky slovnik, Praha: Victoria Publishing 1993 Jandourek, J.: Sociologicky slovnik, Praha: Portal 2001 Velky sociologicky slovnik, Praha: Karolinum 1996 Urban, L.: Sociologie, Praha: Eurolex Bohemia 2006
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.11.2007 18:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu