sociální média - termín
Text dotazu
Dobrý den,
prosím co znamená termín sociální média? Znám jen sociální sítě... Je to stejný?
Odpověď
Dobrý den,
sociální média, podle české terminologické databáze knihovnictví a informační vědy (KTD), jsou označována jako souhrnné označení pro webové platformy, aplikace a technologie, které umožňují online komunikaci, spolupráci a sdílení obsahu. Zahrnuje např. sociální sítě, blogy wiki, sdílení záložek.
Sociální síť je pak podle KTD internetová služba umožňující (zpravidla registrovaným) členům vytvářet svůj veřejný nebo částečně veřejný profil a navazovat virtuální vztahy s uživateli, s nimiž chtějí být ve spojení v rámci dané sítě, umožňující jim také komunikovat mezi sebou, sdílet společně informace, fotografie, videa, odkazy, plánovat akce a další aktivity. Většinu obsahu sociálních sítí vytvářejí samotní uživatelé. Sociální sítě virtuálně propojují různé osoby a instituce na základě společných přátelských či pracovních vztahů nebo stejného zájmu.
Sociální média jsou tedy nadřazeny sociální síti, to uvádí ve své práci i Veronika Janoušková.
Použité zdroje
http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]00015958&local_base=KTD
http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]00015947&local_base=KTD
JANOUŠKOVÁ, Veronika. Teorie sítí a sociální média. Brno, 2012. 74 s. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav české literatury a knihovnictví, Kabinet informačních studií a knihovnictví. Dostupný z www: <https://is.muni.cz/[…]/Teorie_siti_a_socialni_media.pdf>
Bouda Tomáš. Sociální média. Inflow: information journal [online]. 2009, roč. 2, č. 8 [cit. 22. 10. 2015]. Dostupný z www: <http://www.inflow.cz/socialni-media>. ISSN 1802-9736.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
22.10.2015 12:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu