sociální inteligence
Text dotazu
Dotazuji se, kde je možné dozvědět se více o sociální inteligenci, která je definována např. jako schopnost kladně působit na své okolí. Hledám nějaké informační zdroje k tématu. Je uváděno, že sociální inteligenci lze na rozdíl od vrozené inteligence nácvikem zvyšovat. Proto by mě zajímaly i postupy rozvíjení. Vím jen o jedné publikaci Vztahová inteligence od S.F.Grosse. Uvítám odkazy na další. Předem děkuji za informace.
Odpověď
Dobrý den, v českém jazyce se tématu sociální inteligence prozatím věnuje jen velmi omezené množství titulů. Jsou to například publikace:
* Sociální komunikace : (pedagogická) / Lenka Rogožanová. -- Brno : Institut mezioborových studií, 2005. -- 39 s. : il. ; 30 cm
*  Emoční a sociální rozvoj osobnosti. -- Liberec, ENNEA ČR, [2006?]-. -- sv. : il. ; 21-30 cm
* Temperament, inteligence, sebepojetí : nové pohledy na tradiční témata psychologického výzkumu / Marek Blatný, Alena Plháková. -- Vyd. 1.. -- Brno : Psychologický ústav Akademie věd ČR ; Tišnov : Sdružení SCAN, 2003. -- 150 s. ; 21 cm
a samozřejmě Vámi zmíněná kniha:
* Vztahová inteligence : schopnost a umění získat si lidi / Stefan F. Gross ; [z německého originálu ... přeložil Jiří Pondělíček]. -- 2. vyd.. -- Praha : Management Press, 2003. -- 235 s. : il. ; 21 cm
Rozvoj praktické inteligence (sociální a emoční) pomocí her řeší kniha:
* Radost z inteligence, aneb, Příručka pro dočasné majitele IQ s názornými ukázkami / Jan Vodňanský. -- Vyd. 1.. -- Brno : Computer Press, 2003. -- 110 s. : il. ; 23 cm
Více informací k danému tématu můžete získat ze zahraniční literatury.
Vybrané tituly z Online katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
* Social intelligence : from brain to culture / edited by Nathan Emery, Nicola Clayton and Chris Frith. -- 1st pub. by Oxford University Press. -- Oxford : Oxford University Press, 2008, c2007. -- xiv, 445 s. : il. ; 24 cm
* IQ and the wealth of nations / Richard Lynn and Tatu Vanhanen. -- 1st pub.. -- Westport : Praeger, 2002. -- xviii, 298 s. : il. ; 25 cm
Další zahraniční literaturu je možné nalézt pomocí volně dostupné databáze Google Books: http://books.google.com/ (Social intelligence) či licencované online databáze WorldCat (jedná se o licencovanou databázi - přístup do databáze nabízejí některé knihovny v ČR - např. Národní knihovna ČR).
V případě zájmu o konkrétní zahraniční publikaci, která není v knihovnách ČR dostupná, je možné zažádat o zapůjčení knihy ze zahraničí pomocí Mezinárodní meziknihovní výpůjční služby (
http://www.knihovny.cz/page.php3?IDM=4&IDMS=16 ; http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mmvsj.htm ).
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2009 13:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu