Socialistická reklama I
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit (knižní) zdroje, kde bych našla informace o
propagaci výrobků a reklame za socialismu v ČSSR? Vím, že reklama v dnešním
slova smyslu v té době nebyla ale přece jen některé výrobky se propagovaly
a byly ruzne reklamni spoty a obrazky s upoutavkou na vyrobek (treba
silonky apod). Hledám knihu nebo jiný zdroj, kde by bylo toto téma
podrobněji rozepsáno případně i doplněno ukázkami rekklamy z té doby.
Odpověď
Pokusila jsem se Vám najít zdroje k vaší práci, včetně reklamních spotů, ty
však ve velké míře najdete na internetu. S odbornou literaturou je to
trochu horší, autoři většinou období proce 1948 přejdou jedním odstavcem a
pokračují až vývojem reklamy po roce 1989.
Na obdobné téma existuje i řada vysokoškolských prací - fakulta sociálních
věcí UK v Praze, fakulta sociálních studií MU v Brně a zejména Univerzita
Tomáše Bati ve Zlíně - práce, ale zpravidla nejsou volně k dispozici.
Musela byste zapátrat v databázích příslušných vysokých škol a na
dostupnost se dotázat. Doporučit vám mohu i pořad Retro vyráběný a vysílany
Českou televizí, jednotlivé díly by měly být ke zhlednutí na
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10176269182-retro/.
Literatura:
Pavlů, Dušan: Slovník propagace A-Z. Praha : Merkur, 1983.
Pavlů, Dušan: Čítanka k teorii socialistické propagace. Hospodářská
propagace v socialismu a buržoazní reklama. Praha, Univerzita Karlova 1978.
Dva roky reklamního podniku státního obchodu. Praha, Reklamní podnik
státního obchodu 1956.
Impuls ´88: současnost a propagace. Sborník přednášek. Brno, Dům techniky
ČSVTS 1988.
Vysekalová, Jitka: Psychologie reklamy : nové trendy a poznatky.Praha :
Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2196-5 (váz.).
Internetové zdroje:
http://www.nezapomente.cz/zobraz/komunismus_vizualni_kultura
http://www.m-journal.cz/cs/marketing/marketingova-scena/promeny-vnimani-marketingu__s301x6042.html
http://www.super.cz/clanek/37305-kouzlo-socialisticke-reklamy-vite-vubec-co-to-jsou-tvargle.html
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/kinoreklama-v-cr
http://dspace.knihovna.utb.cz/handle/10563/13662
http://legacy.strategie.cz/scripts/detail.php?id=465710
http://books.google.cz/books?id=9A2tHoHbfDAC&pg=PA39&lpg=PA39&dq=propagace
+a+reklama+za
+socialismu&source=bl&ots=3kMzXZgBRy&sig=RETrFQHbigSMR3uUc6JaQ46Fz6c&hl=cs#v=onepage&q&f=false
Spoty, reklamní videa:
http://www.youtube.com/watch?v=yc_eF6PIWBo
http://www.stream.cz/video/48414-olomoucke-syrecky-socialisticka-reklama
http://www.odvsehoneco.eu/zabava/tenkrat-na/socialisticka-reklama/
http://bleskove.centrum.cz/celebrity/clanek.phtml?redirected=1&id=585973
http://blog.purefiction.cz/?text=64-quot-socialisticke-quot-reklamy-aneb-tezke-retro
http://nosferatu.bloguje.cz/612894-socialisticka-reklama.php
http://www.videoo.cz/reklama/socialisticka-reklama-na-trabant
http://www.tvspoty.cz/redkvicky-socialisticka-reklama/
http://www.ustrcr.cz/cs/poetika-normalizace
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
16.06.2011 12:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu