sochy nad vstupem do Pražského hradu
Text dotazu
Co symbolizují sochy gigantů od Brokoffa nad vstupem do Praž.hradu? Mám v povědomí že je to \"válka a mír\", potřeboval bych širší vysvětlení. děkuji
Odpověď
odpovídáme na Váš dotaz týkající se skulptur pro hlavní bránu Pražského hradu. Z dostupných publikací o Pražském hradu, které máme ve fondu jsme zjistili, že se jedná o dílo od sochaře Ignáce Platzera, datované do období 1763-1769. Kamenné originály byly 1912 nahrazeny volnými kopiemi Č. Vosmíka a A. Procházky. Zápasníci - mylně označovaní jako giganti - představují gladiátory a bojovníky římské arény ve chvíli, kdy vítězná stojící postava se chystá posledním úderem zničit poraženého protivníka u svých nohou. Předlohami Platzerových skupin byla Mattieliho sousoší před Říšskou kanceláří ve Vídni.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.01.2008 18:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu