socha Somnambula
Text dotazu
Dobrý den, smím se, prosím, zeptat, v jakých publikacích by mohla být zmínka o Bohumilu Kafkovi a o jeho soše Somnambula? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
socha Somnabula je popsána např. v následujících publikacích, nejde však o nijak výrazně rozsáhlé texty:
* WITTLICH, Petr. České sochařství ve 20. století: 1890-1945. 1. vyd. Praha: SPN, 1978. s. 57-58,  Odborná lit. pro učitele. Řada společ. věd.
* WITTLICH,  Petr. Česká secese. 2. vyd. Praha: Odeon, 1985. S. 302. České dějiny; sv. 52.
* WITTLICH,  Petr. Mladí Bohumil Kafka. Výtvarné umění. 1962, roč. 12, č. 8, s. 353-359.
Bohuslavu Kafkovy jsou věnovány např. tyto publikace:
* Bohumil Kafka: jeho dílo od r. 1900 do r. 1918. Praha: Fr. Borový, 1919. 9 s., [56] s. obr. příl. Vedle fotografií Kafkových soch obsahuje kniha pouze stručný úvod od Karla B. Mádla.
* KAFKA, Bohumil a NOVÁK, Josef, ed. Bohumil Kafka: posmrtná výstava, červen - červenec 1949. Praha: S.V.U. Mánes, 1949. [20] s.
* PROCHÁZKA, Václav. Bohumil Kafka (1878-1942): průvodce expozicí [na Státním hradě Pecka. V Praze: Národní galerie, 1976. [16] s. Průvodce; sv. 4.
* PROCHÁZKA, Václav, ed. Bohumil Kafka 1878-1942: Životní dílo: Katalog výstavy, Praha, duben-květen 1962. Praha: Svaz čs. výtvarných umělců, 1962. 26, [2] s.
* WITTLICH, Petr. Pod velkým stromem: pařížský pobyt sochaře Bohumila Kafky v letech 1904-1908 = Beneath a great tree: sculptor Bohumil Kafka's time in Paris in 1904-1908. Umění, 2012, 60(6), s. 470-477. ISSN 0049-5123.
Další literaturu, které se zabývá B.Kafkou a jeho dílem, najdete ve slovnících výtvarných umělců:
* Nová encyklopedie českého výtvarného umění. A-M. Praha: Academia, 1995.  s. 331-332. ISBN 80-200-0521-8.
* TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. Chal-Klí. 4., nezměněné vydání. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1993. s. 449-450.
Somnambula je součástí sbírek Národní galerie (http://ng.bach.cz/ng-vademecum/permalink?xid=41cc9f14d8dc662a323b1f9a8d398f44), můžete se tedy ještě obrátit na pracovníky Sbírky umění 19. století nebo knihovnu Národní galerie (http://www.ngprague.cz/kontakt).
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.08.2014 13:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu